Taraftara boyun eğdirecekler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun”u onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Galatasaray’ın TTNet Arena stadındaki protestonun ardından gündeme getirilen “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun”u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre, sporda şiddetin önlenmesine dair düzenlemeleri içeren kanun dün onaylanan diğer 5 kanunla birlikte Anayasa'nın 89. maddesi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, taraftar davranışlarını sınırlayıcı çok sayıda düzenleme getiriyor.

Hem polis, hem özel güvenlik
Sahalarda hem özel güvenlik hem de polis görevli olacak. Spor kulüpleri, genel kollukla birlikte görev yapmak üzere, yetecek sayıdaki özel güvenlik görevlisini, seyirci ve sporcuların sahadan ayrılacağı zamana kadar müsabakanın yapılacağı yerde bulunduracak. Maç günü görevde olmayan kolluk görevlileri, günlük harcırahın iki katı kadar ödenekle maçlarda görevlendirilebilecek.

Spor kulüpleri, yönetim kurulu üyeleri arasından bir veya birkaç kişiyi, taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi olarak belirleyecek. Spor müsabakalarında, müsabaka alanının çevresinde bulunan ve insan hayatı açısından tehlike oluşturabilecek yerlerde müsabakaların seyredilmemesi için il veya ilçe spor güvenlik kurulları gerekli önlemleri alacak.

Taraftar izlenecek
İlgili kanun uyarınca, spor alanlarında, güvenliğin sağlanması ve bu düzenlemelere aykırı davrananların tespiti amacıyla gerekli teknik donanımlar kurulacak. Bu, taraftarların sürekli olarak kayda alınması ve olası bir durumda kimliklerinin tespit edilmesi anlamına gelecek.

Hatırlanacağı üzere, Galatasaray TTNet Arena Stadı’nda gerçekleştirilen ıslıklı protestonun ardından hem güvenlik güçleri hem de federasyon yönetimi protestocu taraftarların tespiti için harekete geçmişti. Söz konusu yasa bu protestodan sonra gündeme getirilmişti.

Girişte sıkı arama yapılacak

Spor alanlarına ruhsatlı dahi olsa silah, bulundurulması yasak olmayan kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler, patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler ile uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ile alkollü içecekler sokulamayacak.

Hem özel güvenlik görevlileri hem de emniyet mensupları izleyicilerin üstünü arayabilecek. Bu kişiler gerekli görürlerse, teknik cihazlar dışında, el ile de arama yapacak.

Spor müsabakası öncesinde, sırasında, sonrasında, spor alanının çevresinde ve müsabakanın yapılacağı yere geliş ve gidiş güzergâhlarında taraftarların üzeri ve eşyası aranabilecek.

Hakaret içeren tezahürat
Hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunan taraftarlara, şikayet şartı aranmaksızın, 15 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek.

Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret edici söz ve davranışlarda bulunan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Bu suçların, yazılı pankart taşınarak ve asılarak ya da duvarlara yazı yazılarak işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılacak.

Ceza üstüne ceza
Spor müsabakalarının güvenlik veya düzenini bozabilecek ya da sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere 5 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Şiddeti teşvik edecek açıklamaları yayımlayan basın ve yayın organı işleticisine 100 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

Seyircilik yasağı getirilecek
Şiddet olaylarına karışan kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla spor alanlarına girişinin yasaklanmasını öngören “seyirden yasaklanma” uygulaması da getiriliyor.

Hükmün kesinleşmesiyle infazına başlanan seyirden yasaklanma yaptırımının süresi, cezanın infazı tamamlandıktan itibaren bir yıl geçmesiyle sona erecek.

Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisi altında olduğu açıkça anlaşılan kişi, spor alanlarına giremeyecek. Bu şekilde giren kişi dışarı çıkmamakta ısrar ederse zor kullanılarak dışarı çıkartılacak.

Seyirden yasaklanan kişi, taraftarı olduğu kulübün maçının yapılacağı gün, maçın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmak zorunda olacak. Bu kişinin taraftarı olduğu takımın her maçında karakola gidip maçta olmadığını kanıtlaması gerekecek.

(soL - Haber Merkezi)