Somalili atlet Samia Yusuf Ömer'in yaşamı bir mülteci teknesinde son buldu

2008 Beijing Olimpiyat Oyunları'nda yarışan Somalili atlet Samia Yusuf Ömer, İtalya'ya gitmek üzere Libya'dan bindiği teknenin batması sonucu boğularak hayatını kaybetti.

2008 Beijing Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 200 metre koşu klasmanında yarışan Somalili milli atlet Samia Yusuf Ömer, Avrupa'ya iltica etmek için İtalya'ya gitmek üzere Libya'dan bindiği teknenin batması sonucu boğularak hayatını kaybetti.

Ömer'in öldüğünü dünyaya Somalili milli atlet ve "erkekler 1500 metre koşu" eski dünya şampiyonu Abdi Bile, pubblicogiornale.it web sitesinden duyurdu. Haber, Somali Olimpiyat Komitesi Başkanı tarafından doğrulandı.

Savaşla iç içe bir hayat...
Samia 2008 Pekin Olimpiyatları'nda herhangi bir eğitim almamış olmasına rağmen 200m koşusunu tamamlamayı başarmıştı. Somalili atlet bu yarışta sonuncu gelmiş olsa da uzmanlar herhangi bir eğitim görmeden gösterdiği başarının olağanüstü olduğunu söylemişti. Samia, Somali'nin başkenti Mogadişu'da doğmuş ve hayatı boyunca savaşla iç içe yaşamış.

Herhangi bir atletizm tesisinin bulunmadığı şehirde kendi çabaları ile antrenman yapan Samia ayrıca bir de kadın atletlere sıcak bakmayan islamcı çevrelerle başetmek zorunda kalmış. El Cezire'ye göre 2008 yılındaki Olimpiyatlar'ın ardından atlet, Mogadişu'nun büyük bir kısmını kontrolü altında bulunduran el Şabab örgütünden ölüm tehditleri almış.

Koç bulma umuduyla Avrupa'ya gitmek istedi
Samia 2010 yılının Ekim ayında Londra Olimpiyatları'na hazırlanmasına yardımcı olabilecek bir koç bulma umuduyla Etiyopya'ya taşınmış. İtalyan medyasına göre Samia Etiyopya'da kendisini çalıştıracak uygun birini bulamayınca, bir koç bulup Londra Olimpiyatları'na katılabilmek amacıyla Avrupa'ya gitmeye karar vermiş.

İtalyan gazetesi Corriere Della Serqa, Samia'nın ölümünün sadece Somalili Olimpiyat Atleti Abdi Bile'nin yaptığı bir açıklamadan sonra gündeme geldiğini söyledi.

Abdi Bile, 12 yaşında İngiltere'ye yerleşen ve Olimpiyatlar'da büyük başarı gösteren Somali asıllı Mo Farah'dan bahsederken ''Mo için mutluyuz, o bizim gururumuz ancak Samia'yı da asla unutmayacağız'' dedi.