Arda'nın açıklaması neyi gösterdi?

Futbolcu Arda Turan'ın Kazakistan maçı sonrasında yaptığı açıklama, BDP kongresinde 'barış mesajı' verdiği için alkışlanınca kıyamet koptu. Basit bir iyi dilek beyanı olan Arda'nın sözlerinin ardından başlayan tartışma, ülkede hakim olan "savaş atmosferinin" ne denli büyük olduğunu gösterdi.

Kazakistan maçı sonrasında söylediği sözlerle gündem olan Arda’nın ismi üzerinden yürüyen tartışma devam ediyor. AKP milletvekili Hakan Şükür de bugün tartışmaya katılarak Arda’nın sözleri için “Sürçü lisan yapmıştır” dedi. Daha önce de Arda’nın babası Adnan Turan benzer bir açıklama yapmış, ‘Oğlum o sözleri şehit anneleri için söyledi’ demişti. 30 yıldır binlerce insanın ölümüne neden olan savaşın durması için yapılan basit bir “iyi niyet” açıklamasının bile bu kadar gürültü koparması ise ülke insanının geldiği düşmanlık sınırını anlamada ciddi bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.

Arda ne demişti?
Arda, Türkiye - Kazakistan maçı sonrası, “Attığım golü Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm halklarının şehit olan evlatlarına armağan ediyorum” diyerek, savaş çığlıklarının atıldığı bugünlerde yeni bir tartışma başlattı. Arda daha sonra yaptığı bir başka açıklamada “Türkiye’de birçok halk var. Türkiye’de yaşayan bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü düşünen herkes için üzülüyorum. Artık bu ölümler bitsin, anneler ağlamasın istiyorum” dedi.

BDP’liler alkışlayınca kıyamet koptu
Arda’nın bu sözlerini ÖDP Başkanı Alper Taş BDP Kongresinde hatırlatınca, kongreye katılan BDP’liler de Taş’ın gündeme taşıdığı bu sözler üzerine Arda’yı alkışlayınca asıl tartışma başlamış oldu. Medyada “BDP’lilerden Arda’ya alkış” şeklinde verilen haberler ile Arda üzerinde büyük bir basınç yaratılarak, aslında yıllardır birçok insanın söylediği ve kullanılabilecek en hafif kelimelerle ifade edilmiş bu basit açıklaması için Arda pişman edildi.

Arda: “Şehit vermiş, ülkesini seven bir Türk genciyim”
Gelen tepkiler üzerine durumu toparlamaya çalışan Arda, sözlerinin “yanlış anlaşıldığını” söyleyerek, ailesinin “şehit” verdiğini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemi ve milletimi ne kadar sevdiğim ve milli forma ile sergilediğim futbol ortada. Hatta milli takımda, takımımdan daha iyi oynadığım için eleştirilmiş bir oyuncuyum. Kazanma hırsımı, attığım golden sonra ay-yıldızlı formama aşkımı herkes gördü. Maç sonrası ortamın sıcaklığı ile ülkemde her gün yaşanan ölümlere, gelen şehit haberlerine olan üzüntümü dile getirmek istedim. Beni daha da çok üzen ise açıklamalarımdan kimsenin ölmemesi temennisinin alınmayıp, olayların başka yönlere çekilmesi oldu. Özellikle kendi ailesinden de şehit vermiş, ülkesini seven bir Türk vatandaşı olarak, konu hakkındaki hassasiyetimin doğru anlaşılması gerekir. Şu çok iyi bilinmelidir ki ben futbolcuyum ve işim sahada konuşmak. Temiz duygularla söylediğim şeylerin siyasette kullanılmasına şiddetle karşıyım. Lütfen kimse beni bu tartışmaların içine çekmesin.”

“Oğlum o sözleri şehit anneleri için söyledi”
Arda’nın babası da gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaparak oğlunun sözlerinde “aslında ne kast ettiğini” açıkladı. Arda’nın konuşmasındaki “şehidin” kim olduğunu ve ayrıntılarını açıklayan baba Adnan Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Yaşananları Arda'yla konuşmadım. Herkes kendisine doğru birşeyler çekiyor. Oğlum o sözleri tamamiyle şehit annelerine söylemişti. Ülkede Laz'ı var, Çerkez'i var, Yugoslav'ı var... Ama onlar kendilerine çekmişler. Arda'nın söylediği her laf olay oluyor. Keşke sadece 'şehit ailelerine' diye belirtseydi. Biz de içi yanmış insanlardanız. Benim yeğenim de Van'da öğretmendi. 12 sene önce kaçırdılar ve bir daha haber alınamadı. 1 yaşındaki bebeğiyle hanımını serbest bıraktılar ama yeğenimden hala haber yok."

Hakan Şükür: "Arda’nın dili sürçmüştür"
AKP milletvekili Hakan Şükür de bugün yaptığı açıklamayla tartışmaya katıldı. Eski takım arkadaşının sözlerini düzeltmeye çalışan Şükür “ardanın dili sürçmüştür” dedi ve şöyle devam etti:

"Arda'nın açıklamalarında belki sürçülisan olmuş olabilir ama duygularını en iyi bilen benim. Belki farklı kesimlerin, olayı daha farklı yere getirmek için söylediği cümlelerle farklı bir boyut kazanmış olabilir. Ama Arda'nın hisleri açıktır. Ben kendisini tanıyan ve çok güvenen bir kişi olarak çok da seviyorum. Bence kötü bir açıklama yapmadı. Belki kelimeler arasındaki anlaşılma yanlış olabilir. Umarım BDP de Meclis'e girer. Demokratik haklarını orada hep beraber tanışarak, konuşarak, kardeşçe halletmeye çalışırız. Arda sözlerinin özünde kardeşlik, güzellik olsun diyor.''

(soL -Haber Merkezi)