Yurtiçi Kargo işçileri sendika hakları için mücadele ediyor

Kâğıt üzerinde sendika özgürlüğünden bahsedilse de fiiliyatta “suç” haline gelen sendikalı olma hakkı bugün de emekçilerin önemli mücadele başlıklarından biri. Bu mücadeleden çekinmiş olacak ki AKP iktidarının sendikal tazminatı ortadan kaldırdığı şu günlerde Yurtiçi Kargo işçileri örgütlenme hakları için direniyor.

Sendikaya üye olmaları üzerine işten çıkarılan Yurtiçi Kargo çalışanları eylemlerine devam ediyor.

Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan kargo işçileri işten çıkarmaları protesto etmek için Yurtiçi Kargo´nun Çayırova Transfer Merkezi önünde bir araya geldi.

Eylemde söz alan Nakliyat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri ve Gebze şube Başkanı Erdal Kopal, sendikalı oldukları gerekçesiyle işçilerin işten çıkarılmalarının anayasal suç olduğunu ifade etti. Kopal, Yurtiçi Kargo’nun Kadıköy’de 9, Altunizade’de 1, Moda’da 1, Haramidere Aktarma Merkezi’nde 6, Çayırova Transfer Merkezi’nde 5 işçiyi kadro fazlalığı bahanesiyle işten çıkarıldığını dile getirdi.

Sendikalı işçilerin tehdit edildiğine dikkat çeken Kopal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“300 çalışanın bulunduğu Çayırova Transfer Merkezi’ndeki işyerindeki çalışanlar sendikamıza üye olmak için başvurdular. Bizde örgütlenme çalışması başlatınca işyerinde işçilere karşı baskı ve tehdit başlatıldı. En son anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan Hamza Sakar isimli arkadaşımız personel fazlalığı ve iş düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkartıldı, ayrıca işveren işyerinde sendikalı olan işçilerin de araştırmasını yapıyor bir taraftan da işçileri ‘işten atarız, sabıkalı olursunuz, başka yerde çalışamazsınız’ şeklinde tehdit ediyor.”

İş düşüklüğünü ve personel fazlalığını bahanesiyle işçileri çıkaran Yurtiçi Kargo işvereninin yeni işçiler aldığına dikkat çeken Kopal, işvereni işçilerin sendikalı olma hakkına saygı göstermeye çağırdı.

Aksi takdirde sendikalaşmayı engelleme gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Kopal, bugünden itibaren işyerleri önünde direniş başlatacaklarını duyurdu.
Tüm kamuoyunu işçilere sahip çıkmaya çağıran Kopal, tüm yurt genelinde Yurtiçi Kargo’yu protesto kampanyasını örgütleyeceklerini ifade etti.

(soL- Haber Merkezi)