Yeni kabine çiftçiye karşı hızlı çalıştı

29 Ağustos günü açıklanan yeni kabine eşine az rastlanır bir hızla elektrik borcu olan çiftçilere destekleme ödemeleri ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı elektrik dağıtım şirketlerinin tahsildarı haline getiren bir karar aldı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kadir Sev

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ve Tebliğ, yeni kabinenin çok cevval davranacağını gösteriyor. Bilindiği gibi yeni kabine 29 Ağustos günü açıklandı. Aynı gün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir teklifte bulunmuş, Bakanlar Kurulu karar almış, Cumhurbaşkanı imzalamış, Bakanlık, Kararın uygulama Tebliğini hazırlamış ve her ikisi de bugün yayımlandı. Bu hizmet aşkı insanın gözünü yaşartıyor.

Karar, elektrik dağıtım şirketlerine sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçileri ilgilendiriyor.

9 Mart 2014 tarihinde yayımlanan bir Bakanlar Kurulu Kararı ile elektrik dağıtım şirketlerine borcu olan çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılması yasaklanmıştı. Aynı gün yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tebliğiyle ise elektrik borçlarına mahsup edilmesini kabul eden çiftçilere kalan paranın ödenebileceği belirtiliyordu. Sol bu konuyu 9 Mart 2014 günü haber yapmıştı. Haberde Bakanlığın elektrik dağıtım şirketlerinin tahsildarlığına soyunması eleştiriliyordu.

Bakanlığın çıkardığı tebliğ Bakanlar Kurulu'nca tanınmayan bir yetkinin kullanılması anlamına geliyordu ve bu nedenle de sorunluydu. Bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına bir fıkra eklenerek, tebliğe uygun duruma getirildi ve sorun çözümlendi. Ama Bakanlığın, özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin tahsildarlığı görevi sürüyor.

Eklenen fıkra aynen şöyle:
“Söz konusu elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını 15.9.2014 tarihine kadar ödememeleri durumunda, 2014 yılında bu çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilir. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kalır ise, bu bakiye tutar çiftçilere ödenir.”

Bakanlar Kurulu Kararının uygulanmasına ilişkin Tebliğe ise aşağıdaki fıkra eklendi:
“(5) Şirkete borçlu çiftçilerin, söz konusu borçlarını 15/9/2014 tarihine kadar ödememeleri veya bu tarihe kadar “Belge” ibraz edememeleri durumunda, Şirketin Bankadan yapacağı yazılı talep üzerine, 2014 yılında bu çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinden, Şirketin alacaklı olduğu tutara karşılık gelen kısım Şirket alacağına karşılık mahsup edilir. Banka, Şirketin yazılı olarak bildirdiği tutarı Şirketin alacağına mahsuben Şirket hesabına aktarır. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kaldığı takdirde, bu bakiye tutar çiftçilere ödenir.Mahsup işlemine rağmen, Şirketin, alacağının tamamını alamaması durumunda, Şirketin bakiye alacağı, 2014 yılı içerisinde yapılacak diğer destekleme ödemelerinden de aynı usulle mahsup edilebilir.”