Vanlı İŞKUR işçileri: Artık sabrımız kalmadı

Van İş-Kur İşçileri Platformu sözcüsü ve sorumlusu Ethem Altın, Erciş’teki eylemi ve Ankara’daki direnişi soL’a değerlendirdi.

(soL - Ankara) AKP, işten çıkardığı İşkur işçilerini kura çekilişi ile işe alıyor. Bugün Van’ın Erciş ilçesinde gerçekleşen kura çekimi nedeniyle oluşan gerginliği ve sonrasındaki eylemi Ethem Altın soL’a anlattı:

'Arkadaşlarımız AKP ilçe binasına yürüyüş gerçekleştirdi'
Bugün (29 eylül) işe alımlarla ilgili bir kura çekilişi olacaktı. Ancak oluşan izdiham ve gerginlik nedeniyle ertelendi. Ne zaman çekiliş olur bilmiyoruz. 180 kişinin işe alınacağı söyleniyor, ancak başvuranların sayısı 3000‘in üzerinde. İşçiler, işten çıkartılan 2386 kişinin tamamının işe alınmasını talep ettiler.
Bir spor merkezinde kura çekilecekti ancak ertelendi. Bunun üzerine orada işten atılmış olan işçiler bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşle AKP ilçe başkanlığına geldiler ve haklarını istediler. Burada bir gerginlik yaşandı polisle. Daha sonra da kaymakamlık önünde oturma eylemi gerçekleştirildi.

'Artık Ercişli işçilerde de uyandı'
Bugün telefonla beni arayıp "ne yapalım" dediler. "Biz de Ankara’ya gelelim mi" diye sordular. Biz 4 aydır mücadele ettik ancak Ercişli arkadaşlarımız, AKP milletvekili olan Fatih Çiftçinin yalanlarına kandı ve 4 ay boyunca hiçbir şekilde eylemlerimize destek vermedi. Ancak şimdi uyandılar. Gelin desem yüzlerce kişi ile yola çıkıp Ankara’ya gelecekler.

'Müzakereler devam ediyor ancak sabrımız artık kalmadı'
Bugün CHP, HDP ve AKP milletvekilleriyle görüştük. HDP milletvekili İdris Baluken, meclis açıldığında bu sorunu kürsüden gündeme getireceğini söyledi. Ayrıca başbakan ile de bir randevu ayarlamaya çalışacağını söyledi.

Bizim için bu hafta son. Eğer hükümetten olumsuz bir cevap alırsak, tepkimiz beklenmedik derecede sert olacaktır. Biz burada temsilciyiz. Olumsuz bir cevaptan sonra 500’ün üzerinde işçi arkadaşımız Van’dan buraya gelecek. Buradaki arkadaşlarımız da her olanağı kullanarak tepkisini dile getirecek.
STK’lar siyasi partiler, sendikalar ve odalarla sürekli bir iletişim halindeyiz. Hükümete karşı geniş bir kamuoyu oluşturup büyük bir baskı oluşturma hedefimiz var.