Tüm Bel-Sen yürüyüşü sürüyor

Sendikal haklarına dikkat çekmek isteyen emekçiler Ankara’ya yürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Grevli ve toplu iş sözleşmeli sendika haklarının kullanılmasına dikkat çekmek için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyeleri Kocaeli'ne ulaştı.

Dün Kocaeli'nde Belediye İş Hanı önünde toplanan sendika üyeleri, sendikanın Kocaeli Şubesi üyeleri ve KESK'e bağlı sendikalar, TKP, EMEP, ÖDP, EHP, SDP ve DTP'nin yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütünün yönetici ve üyeleri coşkuyla karşılanırken, grup sendikal haklarla ilgili yazılar bulunan dövizler taşıdı. İnsan Hakları Parkı'na kadar sloganlarla yürüyen grup burada bir açıklama yaptı.

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara burada bir açıklama yaparken, krizin yükünün her geçen gün arttığını, bunca yıl bedel ödeyerek kazandıkları ekonomik ve sosyal hakların patronların karları düşmesin diye sermayeye peşkeş çekildiğini söylerken yaşanılan sorunlardan yerel yönetimlerde çalışan kamu emekçilerinin de etkilendiğini kaydetti. Baykara yaptığı konuşmada şöyle konuştu: "Grevli ve toplusözleşmeli sendika hakkımızı kullanmamızı engellemeye dönük bütün müdahalelerin hukuk dışı olduğunu ve bunlara sessiz kalmayacağımızı duyurmak için yürüyoruz. Belediyeleri ve diğer kamu kurumlarını, iç hukukta herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmasını beklemeden, toplusözleşme masasına oturmaya, hükümeti ise hukuka bağlı, demokratik ve sosyal devletin gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz. Grevli toplusözleşmeli sendika hakkımızı kullanmamızı engellemeye dönük Sayıştay zimmetlerine, İçişleri Bakanlığı denetimlerine, valilik ve kaymakamlık tehditlerine artık son verilmelidir.''

Baykara Anayasa'nın ve evrensel hukuk kurallarının gereğinin yapılmasını isteyerek, sendikalarının taleplerini de şöyle sıraladı: "Herkesi, örgütlenme hakkımızı engelleme ve sendikalarımızı susturmaya dönük hukuk dışı müdahalelere son verme, krizin faturasını emekçiler yerine asıl sorumlusu patronlara ödettirme, ülkenin kaynaklarını silahlanmaya değil işsizliği kalıcı biçimde çözmeye dönük üretkenliği artırıcı kamu yatırımları, eğitim ve sağlığa ayırma, özgür, demokratik ve katılımcı bir yerel yönetim için yerel yönetimleri yeniden yapılandırma, bütün toplumsal kesimlerin katılımıyla özgürlükçü ve demokratik yeni bir anayasa hazırlanması için uygun ortam yaratılması mücadelesine katkı vermeye çağırıyoruz.''

"Baskılar ikiyüzlülük örneğidir"
Konuşmasında,KESK ve bağlı sendikalara yönelik baskıların son süreçte iyice artmasının ikiyüzlülük örneği olduğunu ifade eden Baykara, "Çocuklarına onurlu bir gelecek bırakabilmek için mücadele sürdüren üyelerimiz, hiçbir hukuki izahı olmadan gözaltına alınmakta, asılsız iddialarla tutuklanarak cezaevine konulmaktadır. Bizler, emekçilerin ekonomik, sosyal ve özlük sorunları için sürdürdüğümüz mücadelemizi, demokratik bir ülkede barış içinde ve kardeşçe bir yaşam mücadelesinden ayırmadığımız için hedef seçiliyoruz'' dedi.

Yürüyüş grubu, iki ayı aşkın süredir Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde baskı ve sürgün gördükleri için direnen Belediye-İş üyelerini ziyaret edip, dayanışmalarını ifade ettikten sonra kentten ayrıldı.