TÜİK, işçilerin etek boyunu kontol ediyor!

AKP’nin “güvenilir” istatistik kurumu TÜİK, işçi düşmanlığını sürdürüyor. Evlilik iznine çıkan işçiyi işten çıkaran, 4/C ile çalışanları güvencesiz biçimde çalıştıran TÜİK, şimdi de etek boyu kontrolüne başladı.

Evlilik izni dönüşü Evren Kayaş adlı işçiyi gerekçesiz olarak işten çıkaran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şimdi de işçilerin etek boylarını gözetliyor.

“İş güvencesi yok sınırsız mesai var”
TÜİK’in İzmir Bölge Müdürlüğü’nde yaşananlar “bu kadar da olmaz” dedirtiyor. Bölge Müdürlüğü’nde yaşanan baskılara karşı bir basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, keyfi uygulamaların, sistematik baskıların ve yıldırma politikalarının TÜİK’te olağan hale geldiğini ifade etti.

“İş güvencesiz ve kadrosuz olarak çalıştırılan TÜİK emekçilerinin, kurumda kölelik koşullarında çalıştırıldığına değinilen açıklamada, TÜİK’te sınırsız biçimde mesai uygulaması olduğunu duyurdu.

Sabah 08.00’da işe başlandığının vurgulandığı açıklamada mesai sorununa ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“TÜİK’te sınırsız mesai vardır. Sabah 08.00’de işbaşı yapılır, saat 09.00’da anket çalışması başlar. Akşam olur iş bitmez. Eve dönüş sorunludur. TÜİK’te sorun olmayan var mıdır? Yoktur. Devam edelim, özel projeler alınır, angarya çalışma yaptırılır. Bu iş için fazla mesai ödenmez. İtiraz hakkınız yoktur. İdarenin haksız uygulamasına karşı, dava mı açtınız kendinizi Kısmet Akçasoy gibi Kocaeli’nde alırsınız. Mazeret izni hak getire, her yaptığınıza uyarı yazısı, sürgün tehdit ve iki dudak arasında iş güvencesi…

Etek boyu kontrolü
Uygulamaların bununla da bitmediğinin vurgulandığı açıklamada, kadınların kılık kıyafetinin ve etek boylarının sürekli kontrol altında olduğu ifade edildi. Bugün Cumhuriyet gazetesinde de yer alan ilgili habere göre kadınların etek boyları kameralar ile denetlenirken, uyarı için de sarı zarflar gönderildiği belirtildi.

Keyfi olarak işten çıkarma ve sürgün
Personellerin, ‘çok başarılı’, ‘başarılı’, ‘başarısız’ veya ‘ciddi başarısız’ şeklinde sınıflandırıldığına değinilen açıklamada, bu kriterlere göre çalışanların işine son verilebildiğine dikkat çekildi. Benzer kriterlere dayanarak Evren Kayaş adlı işçinin işten çıkarıldığına değinilen açıklamada, Kısmet Akçasoy adlı işçinin de Kocaeli’ye sürgün edildiği belirtildi.

(soL - Haber Merkezi)