THY: Pilotaj hatası!

Türk Hava Yolları (THY), Pilot Bahadır Altan'ın "müşteri memnuniyeti" ilkesine uygun davranmadığı için işten çıkarıldığını açıkladı.

soL(HABER MERKEZİ) THY'nin yaptığı açıklamada, uçağa yolcu alınmasını sakıncalı kılacak herhangi bir neden olmamasına rağmen "sadece yemek yeniliyor olmasının" Altan tarafından gerekçe gösterildiği ifade edildi. THY'nin açıklamasında dikkat çeken nokta ise koşul ve kural belirtmeksizin "Uçağa gelen yolcunun indirilmesi hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir durumdur" iddiasının yer alması oldu.

Diğer yandan açıklamada THY Genel Müdürlüğü'nün, konunun öğrenilmesinin ardından gerçekleştirilen soruşturmada pilotların ifadelerinin ikna edici olmadığı, dolayısıyla da olayda sorumluluğu bulunan kaptan pilotun, 'Ortaklığımız kurallarına uygun davranmama' gerekçesiyle iş akdinin feshedildiği ifadeleri yer alıyor.

Şirkette çalışmalar yürütülürken uçuş emniyetinin ve hizmet kalitesinin en önemli iki vazgeçilmezi olarak kabul edildiği öne sürülen açıklamada, pilot Bahadır Altan tam tersini belirterek THY içerisinde uçuş programın, VIP konforunun ve karın uçuş güvenliğinden önerce geldiğinin altını çiziyor.

Patronların kuralı: Kuralsızlık

soL'a yaptığı açıklamada yaşanan durumun vahametini ortaya koyan Altan, herhangi bir iş kazasında toplu bir katliama neden olabilecek hataların THY'nin kuralsız ilkeleriyle gerçekleşebileceğini hatırlatıyor. Kuralsızlığın Tuzla'da işçileri öldürdüğünü, sermayenin kuralsızlık üzerinden para kazandığını vurgulayan Altan, "Tuzla'daki ölümler İnsanların kanı üzerinden para kazanmasının sonucudur. Tuzla'daki tersane patronları ve Dok-Gemi İş sendikası nasıl Tuzla'daki süreci bu hale getirdiyse, bizde de THY ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de aynı kuralsızlıkla "felaketler" yaratabilir" diye konuştu.

Hava-İş sendikası olarak kuralsızlığın önüne geçmeye çalıştıklarını ifade eden Altan, petrol fiyatlarıyla daralan şirketin, ücret maliyeti üzerinden kar elde etmeye çalıştığına dikkat çekti.

THY: "VIP ise kul köle ol"
Bir taraftan uçuşları aksatmak istemeyen bir taraftan da personel çıkartan şirketin tek çareyi çalışanları susturmakta gördüğünü söyleyen Altan, "Limit aşımları ile ilgili bir sürü tutanağımız var. Öncelikleri tersine evirmeye çalışıyorlar. Kararına öncelikle emniyet ekonomi yolcu konforu ve program... Bu tersine dönmüş durumda... "VIP ise kul köle ol" önceliği var şimdi" açıklamasını yaptı.

THY "Hipokrat yemini"ni ihlal ediyor

Öncelik sıralamasında "Hipokrat yeminlerinin" olduğunu söyleyen Altan, THY'de yaşanan ve pilotlara ceza veren ve onların sorumluluk alanlarına müdahale eden yönetimin davranışını, bir cerraha hastane müdürünün işini nasıl yapması gerektiğini söylemesine benzetiyor. Pilotlara ceza verilmesinin, havacılık meslek kültürünün aktarılan ortak belleğine yazıldığını belirten Altan, işten atılmasına neden olan keyfi uygulamanın ilerde engellenemeyecek kötü sonuçlara neden olabileceğini söyledi. Altan, daha önce THY uçaklarının geçirdiği bir dizi kazada, bir pilotun pas tuşuna basarak yedek alana inmesine verilen cezanın etkisinin olduğunu söyledi. Van, Gaziantep ve Diyarbakır kazalarında kaptanların, zeminin ıslak olmasına ya da şiddetli rüzgara rağmen, pas tuşuna basamamaları dolayısı ile de kazaya zemin hazırlandığını kaydetti.