Tersaneye bir ay kapatma

Tersaneleri geçici sürelerle kapatarak, işçi ölümlerine karşı gerekenin yapıldığı mesajı verilirken, tersane patronları bu süreçte Gemi-Dok – İş Sendikasına alan açmaya çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü, Tuzla tersaneler bölgesinde faaliyet yürüten Nur İstanbul Tersanesi'nin faaliyetlerini 1 ay süre ile kapatma kararı aldı.

Bölge Müdürlüğü müfettişleri, tarafından yapılan inceleme sonucunda, Nur İstanbul Tersanesi'ne ilişkin, "iş yeri ve çalışanlarının hayatı için ciddi ve önlenemez tehlikelere yol açacak olan başta parlama ve patlama tehlikesi olmak üzere malzeme düşmesi, yüksekten düşme ve elektrik akımına maruz kalmaya yönelik tehlikeler giderilinceye kadar kapatılması'' yönünde görüş bildirdi.

Tersane sahibinin karşı oyuna rağmen, 4'e 1 oyla tersanenin 1 ay süreyle faaliyetinin durdurulması kararı alındı.
Testi kırılmadan çalışıyorlarmış
Toplantıda, tersanenin 1 ay süreyle kapatılması yönünde oy kullanan Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, Nur İstanbul Tersanesi'nde daha önce ölümle biten iş kazası meydana gelmediğini hatırlatarak, ''Önemli olan testi kırılmadan tedbir almak'' diyerek, alınan kararın bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Dok -Gemi -İş'in toplantıya katılma hakkına sahip olması ve böyle bir açıklama yapması ise bu sendika aracılığı ile işçileri ve kamuoyunu, patronlar ve hükümetin tersanelerde gerekli önlemleri alma niyetinde olduklarına ikna etme girişimi olarak değerlendiriliyor. Gemi yan sanayi alanında uzmanlaşan Nur İstanbul Tersanesi'nde herhangi bir ölüm olmadan 1 ay süre ile kapatılması ise hükümet ile patronların Tuzla tersanelerinde işçi ölümlerine ilişkin tepkileri gidermenin bir yöntemi olarak değerlendiriliyor.

Nalbantoğlu, eksikliklerin 1 ay içerisinde giderilmemesi durumunda, müfettişlerin yapacağı inceleme sonucu, tersanenin bu kez 3, tekrar giderilememesi halinde de 6 ay kapatılabileceğini belirtti. Nalbantoğlu, son incelemenin ardından eksikliklerin yine giderilememesi halinde ise tersanenin ruhsatının iptal edileceğini de vurgulanırken, tersanenin 1 ay sonra yeniden faaliyetine başlaması bekleniyor..