SGK önünde MEDULA protestosu

Pazartesi uygulamaya konan MEDULA sistemi nedeniyle hastalar ilaçlarına ulaşamıyor. Eczacılar dün SGK önünde bir eylem yaptı.

İstanbul Eczacı Odası’na üye eczacılar dün Üsküdar Doğancılar Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bir araya gelerek pazartesinden beri yaşanan ilaç krizi nedeniyle yetkilileri göreve çağırdı. Haftabaşında altyapısı tamamlanmadan uygulanmaya başlanan MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’ndeki aksaklıklar nedeniyle günlerdir ilaç hizmetinde yaşanan krizi protesto eden eczacılar “Hastayı ilaçsız, eczacıyı çaresiz bırakan MEDULA’ya hayır” yazılı pankart açtı.

İstanbul Eczacı Odası başkanı Semih Güngör burada yaptığı açıklamada ülke genelinde dört gündür ilaç hizmetini durduran bu sorun çözülmediği takdirde daha etkili eylemler yapacaklarını belirtti. Hastaların reçetelerinin girildiği ve ilaçlarını vermek için gerekli onayın alındığı provizyon sisteminde, 1 Mart Pazartesi günü itibariyle MEDULA’ya geçildiğini kaydeden Güngör “daha ilk saatlerinde çöken yeni sistem nedeniyle, ülke genelinde ilaç hizmeti durdu” dedi. Hastaların dört gündür ilaçlarını ceplerinden ödemek zorunda bırakıldığını, kanser vb. hastalıklarda kullanılan pahalı ilaçları almak zorunda olan acil hastalarınsa kaderlerine terk edildiğini vurgulayan Güngör “Sorun yalnızca ilaç hizmetinde yaşanmıyor, hastanelerde de kullanılan MEDULA sisteminin işlememesi nedeniyle hastaların muayene, tahlil ve tetkik işlemleri yapılamıyor” diye konuştu.

Önceki gün Anadolu Ajansı’nın MEDULA sisteminin ertelendiği yönünde geçtiği haberin doğruyu yansıtmadığını da dile getiren Güngör “Ertelenen İlaç Takip Sistemi’ne geçiştir. MEDULA Reçete Provizyon Sistemi dört gündür yaşanan sorunlara karşın hâlâ ertelenmemiştir ve sorunlarımız devam etmektedir” dedi.

İlaç Takip Sistemi’nin ertelenmesi ile sorun çözülmüş gibi bir hava yaratılmak istendiğini ancak MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’nin altyapı eksikliklerine karşın uygulanması nedeniyle ilaç hizmetinde yaşanan sorunun aynen devam ettiğini kaydeden Güngör “Sorunun çözülmesi için, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’ni gerekli altyapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar ertelemesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu süreçte eski reçete provizyon sisteminden işlemlerin yapılmasını sağlamalıdır” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da MEDULA sistemi hakkında “sahada bazı problemler yaşandığını gözlemlediklerini ve bu gözlemlerini Kurum yetkililerine ilettiklerini, SGK yetkililerinin de hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını” ifade ettiğini hatırlatan Güngör şöyle devam etti: “Umarız Sayın Sağlık Bakanının sözünü ettiği ‘hummalı çalışmalar’, sağlık alanında yaşanan bu fiyasko daha da ağır bir tabloya neden olmadan sonuç verir.”

MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’nin sağlıkta büyük bir faciaya neden olmadan ertelenmesi çağrısında bulunan Güngör “Yaşanan tüm sorunlara karşın bu sistemi sürdürmekte ısrar eden başta SGK Başkanı Emin Zararsız olmak üzere tüm kurum yetkililerine çağrımızdır: Eczacılarımıza, hastalarımıza verdiğiniz zarar artık yetti! Uygulamalarınızı ya çağdaş devlet anlayışının gereği olarak tek taraflı dayatmalardan uzak, ilgili tüm taraflarla mutabakatınızı sağlayarak hayata geçirin ya da istifa edin” diye konuştu. Basın açıklamasına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen de destek verdi.
(soL – Haber Merkezi)