Sendikaları 'terör örgütü' yaptılar!

Sivas Eğitim- Sen ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Şube Başkanları, “yasadışı örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanarak Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildiler.

soL (SİVAS) Sivas Eğitim- Sen Şube Başkanı Önder Doğan ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Şube Başkanı Necat Sezginer "terör örgütü üyesi olma" iddiasıyla tutuklanarak, Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne götürüldüler.

Sivas'ta Ocak ayı içerisinde TKP/ML TİKKO, TKİP ve MKP örgütlerine eşzamanlı operasyonlar düzenlenmiş, çoğu üniversite öğrencisi 26 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden adliye sevk edilen 7 kişi ise tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler operasyonların devamı olarak yeni aramalar yaparken, Eğitim-Sen Şube Başkanlığı'na mahkeme kararı ile baskın düzenlendi. Burada yapılan aramalarda, TKP/ML TİKKO, TKİP ile MKP'ye ait mahkeme kararı ile toplama kararı bulunan yayınlar bulduğu iddia edildi. Dün Sivas'ta operasyon kapsamında gözaltına alınan, Eğitim-Sen Şube Başkanı Doğan ve BTS Şube Başkanı Sezginer, Erzurum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yazıcı tarafından yaklaşık 9 saat sorgulanmalarının ardından, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildiler. Nöbetçi Mahkeye çıkarılan sendika şube başkanları TCK'nın 314/2 maddesine bağlı olarak "yasadışı terör örgütlerinin üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandılar. Doğan ve Sezginer Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildiler.

Eğitim Sen kınadı

Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ise sendika şube başkanlarının henüz gözaltında bulunduğu saatlerde bir açıklama yaparak durumu protesto etti. MYK tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "Şube başkanımıza yönelik gerçekleştirilen bu tutum, Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin göz altına alınmasına dayandırılmaktadır. Şube başkanımız, somut bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmıştır. Yapılan uygulamaların sözde bir operasyonla ilişkilendirilmesi, sendikamıza ve genel olarak emekçilerin sendikal örgütlenme mücadelesine yönelik bir yıpratma girişimidir. Polisin kendisini yargı yerine koyması ve terör operasyonu iması yaratması ayrıca bir yargısız infazdır. Üniversite öğrencilerinin sendika şube binalarına gelmeleri doğal bir şeydir. Kimse Eğitim Sen'i öğrencilerden ve velilerden koparamaz. Eğitim Sen, her zaman öğrencilerin özerk, bilimsel, demokratik üniversite mücadelesinin yanında olmuştur bundan sonrada olmaya devam edecektir." Eğitim Sen yaptığı açıklamada, yıllardır soruşturmalarla, sürgünlerle bastırılmaya çalışılan sendikal mücadelenin, şimdi de "terör" gibi "toplumun her kesiminde endişe uyandıran bir kavramla özdeşleştirilmek suretiyle yıpratılmak istendiğine" dikkat çekti.