Sendikalar piyasaya karşı birleşiyor

TÜMTİS, Deri-İş ve Basın-İş, ortak bir açıklama yaparak, işçi ve emekçilere dönük her türlü piyasacı saldırıya karşı yürüttükleri mücadeleyi birleştireceklerini duyurdular.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İstanbul Şubesi, Türkiye Deri-İş Sendikası (Deri-İş) Tuzla Şubesi ve Türkiye Basın, Yayın, Grafiker ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş) İstanbul Şubesi, dün ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, AKP iktidarının hem ülke ölçeğinde hem de yerel yönetimlerde hayata geçirdiği piyasacı, emek ve halk düşmanı uygulamalara dikkat çekilerek, bugüne dek her sendikanın kendi iş kolunda sürdürdüğü mücadelenin, bundan böyle ortaklaştırılarak örüleceği vurgulandı.

Emekçiler açlık kıskacında
AKP'nin hızla sürdürdüğü özelleştirmelerin de etkisiyle açlık ve yoksulluğun derinleştiği, işsizliğin arttığı belirtilen açıklamada, eğitim ve sağlığın ticarileştirilerek paralı hale geldiği ülkemizde, işçi ve emekçilerin "yağmur gibi yağan zamlarla" bunaldığı ifade edildi.

Açıklamada, emekçilere güvencesiz istihdam ve esnek çalışma koşullarını dayatan piyasacı AKP iktidarının, örgütlenen, hakkını aramak isteyen işçi sınıfına yoğun şiddet ve baskı uygulamaktan kaçınmadığı da vurgulandı.

"Demokrasi sadece yönetenler için"
Sendikaların ortak açıklamasında, ulusal ya da uluslararası sermaye arasında bir fark bulunmadığı söylendi. "Patronların her durumda işçilerin örgütlenme talepleri karşısında ilk iş olarak işçileri derhal işten çıkararak yıldırma yoluna gittiği" ifade edilerek, "bunun yanında işçilere güvenlik güçleri ile baskı ve şiddet uygulama, mahkemelere itirazlar yoluyla süreci baltalama yolları da işverenlerin en temel hak olan örgütlenme hakkı karşısındaki bildik uygulamalarıdır" denildi.

"Demokrasinin iktidarda olanlar ve yönetenler için savunulduğu"nun belirtildiği açıklamada, "işçi sınıfının hakları için verdiği mücadeleye ya da muhalif herhangi bir sese tahammül gösterilmediği" söylendi.

"İşverenin saldırısı ortak, mücadele de ortaklaşmalı"
"Ünilever'de Gebze'de, DESA Deri'de Düzce ve Sefaköy'de aylardır işten atılan işçi arkadaşlarımızla birlikte örgütlenme hakkımız için direnişteyiz, E-Kart işyerinde grevdeyiz" diyen sendikalar, işverenlerin ortak saldırıları karşısında başarı elde edebilmek için, grev ve direnişleri birleştirmek, talepleri ortaklaştırmak ve güçlü bir dayanışma ağı örgütleyerek mücadeleyi yükseltmek gerektiğine inandıklarını açıkladılar.

Ortak basın toplantısı 6 Ağustos'ta
"Gücümüz örgütlü birliğimizden gelir" denilen açıklamada, tüm sınıf örgütlerine, direniş ve grevlerle her alanda yürüyen mücadeleleri birleştirme çağrısı yapıldı. Söz konusu üç sendika, bu amaçla 6 Ağustos günü saat 12:30 da Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde bir basın toplantısı düzenleyecek.