Rapor, meclis derken ölümler artıyor

Tuzla Tersaneleri bir işçiye daha mezar oldu. Önceki gün Gemsan Tersanesi'nde gerçekleşen patlama sonucu İbrahim Çelik adlı tersane işçisi yaşamını kaybetti. Çelik, Tuzla'da iş "kazası"nda ölen 101. işçi.

soL (HABER MERKEZİ) GEMSAN Tersanesi'nde 'Atlas Gemi' adlı taşeron firmada bakımcı olarak çalışan İbrahim Çelik adlı işçi, önceki gün kompresör dairesinde bakım yaparken meydana gelen patlamada başına cisim çarpması sonucunda öldü. Böylece, 2008 başından bu yana Tuzla'da iş kazasında ölen işçi sayısı 15'e yükseldi.

DİSK'e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'ndan (Limter-İş) tarafından bir açıklama yapılarak, "son yaşanan iş cinayeti ile hem Çalışma Bakanlığı'nın sözde iş eğitimi üzerine yarattığı sahte atmosferin, hem de Meclis Araştırma Komisyonu'nun yayınladığı raporun gerçekte hiçbir hükmünün olmadığının gözler önüne serildiği" vurgulandı.

Açıklamada, "iş cinayetlerine dair sorumluluklarını üzerlerinden atmak isteyen Çalışma Bakanlığı'nın gerçekte tersane patronları kadar sorumlu olduğuna" dikkat çekildi. Hükümetin, çıkardığı kanunla esnek üretimi yasal kılıfa büründürerek taşeronluk sisteminin yaygınlaşmasına ön ayak olduğu belirtildi. Tersanelerdeki iş koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili taleplerin raporlarla sağlanamayacağının altı çizilerek, "Sözkonusu talepler ancak ve ancak tersane işçilerinin mücadele alanına çıkması, bu ve benzeri yasaları tersane patronları ve uşaklarının kafasında parçalaması ile mümkün olabilir." denildi.