MESAM'da grev var!

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Sosyal-İş Sendikası arasında uyuşmazlıkla sonuçlanan 5. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından sendika tarafından 7 Mayıs 2013 tarihinde grev kararı alındı.

MESAM işyerinde ve MESAM'ın bulunduğu işhanının girişinde gerçekleştirilen grev kararı ilanına İstanbul Barosu ve İstanbul Eczacı Odası da destek verdi. MESAM emekçileri sık sık "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları attı.
Sendika adına basın açıklamasını okuyan Sosyal-İş İstanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan, süreci özetleyerek neden grev kararı alındığı sorusuna yanıt verdi.

Sosyal-İş’in MESAM'da 9 yıldır örgütlü olduğunu ifade eden Turan, MESAM'da bugüne kadar 4 dönem toplu iş sözleşmesi imzalandığını kaydetti. Turan, sürdürülen 5. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, toplam 52 maddeden oluşan TİS önerisinin 41 maddesinde anlaşma sağlandığını, ücret ve sosyal haklarla ilgili 11 maddenin ise anlaşmazlık konusu olduğunu söyledi.

Grev 3 Haziran’da
Çalışma Bakanlığı'nın, yeni çıkan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu nedeniyle yetki başvurularını vermediğini, bu nedenle yürürlük süresi 30 Haziran 2012 tarihinde biten sözleşmenin hâlâ yenilenmediğini kaydeden Turan, aradan geçen 1 yıla yakın zaman nedeniyle üyelerimizin ciddi hak kayıpları yaşadığını vurguladı.

Turan, "MESAM işverenliği bu haksız ve hukuksuz mağduriyeti gözeterek telafi etmek bir yana, yasal olarak Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girmesi gereken toplu iş sözleşmesi için Ocak 2013'ten itibaren geçerli olacak bir zam teklif etmiş ve toplu iş sözleşmesinin süresini de 1 yıl ile sınırlandırmak istemiştir. Sosyal ödemelerle ilgili olarak ise 1 liralık sembolik bir artış bile önermemiştir. Toplu iş sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlığın ana konuları bu başlıklardır" şeklinde konuştu. "Sendikamız son derece haklı, makul ve karşılanabilir talepler sunmuştur" diyen Turan, buna karşılık işverenin tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bu süreçte de anlaşma olmadığı takdirde 3 Haziran 2013 tarihinde grev kararının uygulamaya konulacağını söyleyen Turan, "Sosyal-İş Sendikası ve sendikamızın üyesi MESAM işçileri, sorunun çözümü için gerekli çabayı göstereceklerdir. Ancak işveren tarafının uzlaşmaz tutumunda ısrar etmesi halinde greve çıkacak, tüm meşru ve yasal yolları kullanarak mücadele edecektir" şeklinde konuştu.

MESAM: “Mesnetsiz suçlamaları kabul etmemiz mümkün değil”
Öte yandan MESAM tarafından yapılan açıklamada, üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuş bir Meslek Birliği olarak MESAM'ın, çalışanlarının haklarına da aynı oranda saygı ve hakkaniyet ölçüsünde yaklaştığı belirtilerek, "MESAM, iş ilişkileri çerçevesinde çalışma barışını koruyan, emeğe hak ettiği değeri veren, örgütlenme özgürlüğünün gereklerini yerine getiren ve güvenceli çalışma ortamını sağlayan bir kurum olarak Türkiye iş yaşamında özel bir yere sahiptir. Sendika tarafının, kitle iletişim araçlarıyla paylaştığı basın açıklamasında, kurumumuza yönelttiği mesnetsiz suçlamaları kabul etmemiz mümkün değildir" denildi.

(soL- Haber Merkezi)