Maden işçileri bile bile ölüme böyle gönderildi

Zonguldak'ta 8 madenciye mezar olan TTK Kozlu Maden Ocağı'nda soruşturma devam ederken, 2010 ve 2011 yıllarında yapılan tüm resmi denetimlerde Kozlu Madeni’nde “hayati risk” ve birçok eksik olduğu tespit edilmiş.

Zonguldak'ta 8 madenciye mezar olan TTK Kozlu Maden Ocağı'nda soruşturma devam ederken, 2010 ve 2011 yıllarında yapılan tüm resmi denetimlerde Kozlu Madeni’nde “hayati risk” ve birçok eksik olduğu tespit edilmiş.

Zonguldak Kozlu’da 8 madenciye mezar olan TTK Kozlu Maden Ocağı'nda hayati riskin tespit edildiği, madenin üç ayrı fayın kesişme noktasında bulunduğu ve birçok eksiğe sahip olduğu ortaya çıktı.
8 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan Kozlu’daki iş cinayetinin ardından AKP hükümetinin “tesadüf ve kader” demesine karşın olayın tesadüf değil, işçilerin bile bile ölüme gönderildiği ortaya çıktı.

2010 ve 2011’de yapılan tüm resmi denetimlerde TTK Kozlu Madeni'nde “hayati risk” tespit edildiği, madenin üç ayrı fayın kesişme noktaları arasında bulunduğu ortaya çıktı. Zonguldak'taki işletmelerde, ilave havalandırma sistemi, merkezi izleme sistemi ve ocakları çift yolla yer üstüne bağlanması sisteminin bulunmadığı da belirlendi.

Metan gazı yoğun, kaza olmaması tesadüf
Sayıştay müfettişlerinin 2010 ve 2011 tarihli raporlarında, “Vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay Müfettişleri TBMM KİT Komisyonu’na gönderdikleri raporda şu değerlendirmeyi yapmış:
“Kömür havzasının ve özellikle taş kömürü havzalarının, kömürleşme sürecinin bir sonucu olarak yüksek oranlarda metan gazı içerdiği, ocakların derinleşmesi ile gaz içeriklerinin arttığı bu şartlarda faaliyet göstermenin tek koşulunun ise iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin kurallar ve hükümlere titizlikle uyulmasının olduğu aşikardır.

Gerek Müessese yetkilileri ve yapı denetim elemanları, gerekse Kurum İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü elemanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişlerince Firma İşyerlerinde yapılan denetimler sonucu düzenledikleri Rapor ve Tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda da hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir.”

“Star A.Ş.inşaat şirketi, madencilikte tecrübesi yok”
TBMM KİT Komisyonu’nun CHP Grubu sözcüsü İstanbul Milletvekil Aykut Erdoğdu, söz konusu raporu daha önce komisyonda tartıştıklarını, raporda yer alan öngörülerin gerçekleşmesinin olayın ciddiyetinin gösterdiğini ifade etti.

Sayıştay’ın TBMM KİT Komisyonu’na gönderdiği raporlara göre, madeni ihale kapsamında alan şirket, yükümlülüklerini yerine getirmemiş, temel işletme araçlarını karşılamamış ve işçi ücretlerini ödememiş. Ücretini alamayan işçiler iki hafta iş bırakma eylemi yapmasına karşın, sözleşme feshi gündeme gelmemiş.

Sayıştay raporunun 80’nci sayfasında ihaleyi alan Star A.Ş.'nin bir inşaat şirketi olduğu, madencilikle ilgili hiçbir tecrübesinin bulunmadığı vurgulandı. Bu durumun işçi sağlığı ve güvenliğini büyük riske attığı tespitine de yer verildi.

Raporda '.. firmanın iş güvenliğine yönelik alması gereken önlemler konusunda da hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir' ifadelerine yer verildi.

Kozlu işletmesi üç fayın ortasında
Ayrıca Meclis'te madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmuş, komisyon tarafından hazırlanan raporda, 20 Mart 2010'da Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne yapılan ziyaretteki izlenimlere de yer verilmişti.

Komisyon raporda, müessese hakkında brifing alındığı belirtilerek 'Kömür ocağında, -560 kotuna inilerek deniz seviyesinin altında kömür üretimi yapılan ayaklarda incelemelerde bulunulmuştur. Kozlu işletmesinin 3 adet fayın kesişme noktaları arasında kurulu olduğu ifade edilmiştir' denildi.

Patlama ihtimali bulunan ocakta koruyucu ekipman eksik
Bir gün sonra komisyonun Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ne yaptığı ziyarette, işletmelerin ilave havalandırma sistemi ve merkezi izleme sistemi ile çift yolla yer üstü bağlantısı olmadığı ifade edildi. Acil eylem planının hazırlanmasına ihtiyaç olduğu belirtilerek, her vardiyada maden mühendisinin bulunmadığı ocakta benzeri birçok eksikliğin bulunduğu vurgulandı.

Raporun diğer bölümünde patlamalara karşı uygun ekipman kullanılmadığına dikkat çekilerek,”'Patlama ihtimali bulunan ocaklarda ATEX uyumlu donanım ve koruyucu sistemlerin kullanımı yetersiz. Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik'e uyumlu ekipmanların kullanımı konusunda etkin denetim sağlanmalı, bu ekipmanların tamir ve bakımları ile ilgili olarak Yönetmelik'te belirtilen hususlara uyulmalıdır'” ifadelerine yer verildi.

(soL- Haber Merkezi)