Liseliler MEB’e karne verdi

Birinci yarıyıl karnelerinin alındığı şu günlerde, eğitimin piyasacı ve gerici hale getirildiğini söyleyen Eskişehirli liseliler bir basın açıklaması yaparak Milli Eğitim Bakanlığı’na karne verdi.

soL (Eskişehir) Eylem "eşit, parasız ve bilimsel eğitim" adı ile Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği ve Devrimci Liseliler tarafından gerçekleştirildi. Kızılay İş Hanı önünde başlayan yürüyüşün ardından Adalar'da bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Uygulamada bulunan eğitim sisteminin bütünüyle kapitalist ekonomi sistemine göre programlandığının belirtildiği açıklamada, "Meslek liselerinde yaşanan durum tam da buna denk düşmektedir. Kapitalistlere kalifiye eleman yetiştirmenin derdinde olan devlet bize bu programa uygun eğitim anlayışını dayatmaktadır. Hükümet katsayı farkını ortadan kaldıracağız diyor! Fakat biz biliyoruz ki böyle bir değişimi AKP imam hatip liselerinin önünü açmak için yapacaktır. Asıl eşitlik meslek liselerinin ucuz iş gücü olarak görülmesini ortadan kaldırmak olacaktır" denildi.

Açıklamada, bütçesini eğitime yetiremediğini söyleyen devletin savaşa, silah geliştirme araçlarına ve holding kurtarmaya bütçe ayırdığı belirtilirken, şu taleplere yer verildi

- Eğitimde fırsat eşitliği sağlansın. İlk elden katsayı farkları ortadan kaldırılsın,

- Meslek liselerinden üniversitelere sınavsız geçişi iptal eden yasa geri çekilsin,

- İlköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde piyasa koşullarına paralel müfredat değiştirilerek bilimsel hale getirilsin,

- Öğrencinin akademik ve sosyal gelişimi için devlet tarafından kaynak ve ortam sağlansın,

- Eğitim ve öğretim yükümlülükleri devlete aittir, bu yükümlülüklere ait giderleri devlet karşılasın,

- Dershaneler kaldırılsın,

- Savaş bütçesi lağvedilsin, eğitim ve sağlığa aktarılsın,

Gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından öğrenciler, MEB için hazırladıkları karneyi gösterip sınıf tekrarına karar verdiklerini açıklayarak eylemlerini sonlandırdı.