Kölelik düzenlemesinde geri sayım

Çalışma yaşamının daha fazla esnekleştirilmesini hedefleyen ve önümüzdeki ay Meclis gündemine gelmesi beklenen yasa tasarısının ayrıntıları netleşmeye başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakan Faruk Çelik’in “müjde” diye sunduğu paket, kıdem tazminatının kademeli tasfiyesini, taşeronluğun meşrulaştırılmasını ve esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya’nın haberine göre, çalışma yaşamında yapılması planlanan dönüşümler parçalara bölünerek Meclis gündemine getirilecek. Haberde yer alan bilgilere göre, paketin ana gövdesini “daha ucuz işgücü sağlamaya yönelik” esnek çalışma modelleri oluşturuyor. Yeni düzenlemelerin taşeron işçilerle ilgili bölümünde, üst işverenin sorumluluğu ortadan kaldırılıyor ve kamuda ihaleyle alınan işlerde yaşanan her türlü uyuşmazlıkta alt işverenin sorumlu olması düzenlemesi yer alıyor. Kamuda alt işverenlik sözleşmelerinin üç yıla kadar yapılabilmesinin önünün açıldığı taslakta, “muvazaa”nın da ortadan kaldırılmasıyla üst işverenin tüm sorumluluklarından “kurtulması” planlanıyor.

Kıdem tazminatı da gündemde
Taslakta kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Buna ilişkin daha önce basına sızan bilgiler, kıdem tazminatının tasfiyesine giden bir yola girileceğini gösteriyordu. Dünya’nın haberinde ise Bakan Çelik’in “şimdilik” yalnızca kamuda çalışan taşeron işçilerine yönelik bir düzenleme önerisini gündeme getireceği belirtiliyor.

Gündeme gelmesi beklenen düzenlemeler arasında, halen 16 hafta olan doğum izninin, 18 ya da 20 haftaya çıkarılması da yer alıyor.

Dört başlıkta tartışılacak
Taslakta, “eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi”, “güvenceli esneklik”, “özel-dezavantajlı gruplara yönelik istihdam” ve “istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi” olmak üzere dört başlıkta düzenlemelerin yer aldığı belirtilirken, taslağın en geniş tutulan bölümünün esneklik olduğuna dikkat çekildi. Bu bölüm, kıdem tazminatının tasfiyesi, atipik çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması ve işe giriş çıkışların kolaylaştırılması gibi, “kölelik” düzenlemesi denilebilecek başlıkları içeriyor.