Koç Üniversitesi'nde 161 işçi işten çıkartıldı!

Koç Üniversitesi'nde çalışan taşeron işçiler, Rektörlük tarafından sözleşme geçiş süresi beklenmeyerek iş sözleşmeleri feshedildi. Dayatmayı kabul etmeyen işçileri üniversite önünde direnişe başladı.

Güncelleme 20:36

Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan'dan konu ile ilgili bir açıklama geldi. Açıklama şöyle:

"Sevgili Öğrencilerimiz,
Taşeron temizlik firmamızı değiştirme sürecimiz sırasında halihazırdaki taşeron ISS Firmasının çalışanları hakkında hepinizin gösterdiği hassasiyeti takdir ve saygı ile karşıladığımı Cumartesi günü gönderdiğim mesajda da söylemiştim.

Bu geçiş dönemi sırasında üst-işveren olarak bize düşen herşeyi zaten yaptığımızı bir önceki mesajımda da belirtmiştim.

Temizlik, yemek vs gibi işler üniversitelerin ana fonksiyonlarından olmadıkları için Türkiye ’deki ve Dünya’daki bütün üniversitelerde olduğu gibi bu hizmetleri taşeron firmalar ile sağlamaya devam etmemiz gerekmektedir. Bu konuda başka bir seçenek kurumsal yapımız açısından mümkün değildir.

Taşeron temizlik firması ISS ile yollarımız zaten kendilerine Şubat başında yaptığımız bildirim ile ayrılmıştır. Yeni taşeron temizlik firması seçme ihale sürecimiz de zaten tamamlanmış, EUROSERVE firması (http://www.eurestservices-tr.com/) seçilmiş ve kendilerine bildirim yapılmıştır.

Bu sürecin tamamlanmış olması dolayısı ile ISS firması ile karşılıklı olarak anlaşarak firma değişiminin 90-günlük süreyi beklemeden 13 Mayıs yerine hemen yapılmasının daha uygun olduğunu tesbit etmiş bulunuyoruz. Üst-işveren olarak bu değişimin daha çabuk yapılmasının taşeron firma ISS çalışanları için bir dezavantaj teşkil etmeyeceğini de ISS ile birlikte teyit etmiş bulunuyoruz.

Yarın sabah itibarı ile EUROSERVE firması üniversitemizde temizlik taşeronu olarak göreve başlayacaktır. Hepinizin bu süreç içerisinde bu çok özel kurumumuzun itibarını korumak ve yeni firmanın üniversitemizin temizlik ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılaması için yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umuyoruz.
Selam ve sevgilerle,

Ümran S. İnan

REKTÖR"


Koç Üniversitesi'nde dün taşerona karşı yapılan eylemden sonra Rektör Ümran İnan, bugün saat 17.30'da taşeron işçilere kurum ile ilişkilerinin kesildiğini ve sözleşme geçişi için 90 gün beklemeyip yarın yeni firma işçilerinin geleceğini söyledi.

İşçiler akşam servisiyle eve giderken servisler durdurulup kendilerine işten çıkarıldıklar bilgisi verildi ve iş feshi imzalamaya zorlandılar. İşçilerin özel eşyalarını almak için bile okula girmeleri de yasaklandı.

Bu haberi alan işçiler iş feshi sözleşmesini imzalamayı reddederek üniversite önünde direnişe başladı. Rumelifeneri kampusu kapısı önünde ögrenciler ve öğretim görevlilerinin desteğiyle eylem başlatan işçiler sloganlarla bekleyişlerini sürdürüyorlar. Bugünkü eylemlerini gece 10'a kadar sürdürecek olan işçiler, yarın sabah 7'de tekrar üniversite önünde buluşacaklarını söylediler.

Ayrıntıları aktaracağız...

(soL - İstanbul)