Kıdem tazminatı gaspında flaş gelişme!

Kıdem tazminatını gasp etmeye hazırlanan AKP hükümetinden önemli adım. Dün açılan Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden biri olan kıdem tazminatı ile ilgili açıklama yapan Çalışma Bakanı, "İşçi ve işveren taraflarıyla görüşeceğiz, sonra Başbakan'a sunacağız" dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının kaldırılmasının yanı sıra taşeron işçiliğin, esnek çalışmanın ve uzaktan çalışmanın yaygınlaştırılmasını sağlayacak kapsamlı bir raporun ekim ayının son haftası Başbakan’a sunulacağını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik şunları dile getirdi:

"Sendikalar da çalışıyor, işverenler de çalışıyor. Çalışma Meclisi'nde bunlar tartışıldı, Tekrar nihai olarak taraflarla bir görüşeceğiz. Biz de mutfakta çalışmamızı, bürokrasi ve bütün bakanlıklar ile yaptık. İşçi ve işveren taraflarıyla görüşeceğiz, sonra Başbakan'a sunacağız"

AA'nın haberine göre, Başbakan Erdoğan'ın tarafların anlaşmasını istediğinin hatırlatılan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kamuda 600 bin taşeron işçisi var. Kamudaki yargı kararlarından yalnız Karayolları ile ilgili olanın yükü 1,5 milyar lira. Bu olay kamu açısından da özel sektör altişveren açısından da işçiler açısından da ciddi hak mahrumiyetleri ve ciddi sorun oluşturan bir alan. Onun için çözülmesi lazım. Yarın seçim olsa, bugün çözmek lazım, o kadar acil bir olay. Taraflar, bu boyutuyla bazıları yaşamadığı için bilemiyorlar ama sorun büyük. Sendikalar da çalışıyor, işverenler de çalışıyor. Bizim, Ekim'in son haftasında Sayın Başbakan'a takdim etmemiz gerekiyor bu konuları. 'Neye uzlaştık, neye uzlaşmadık' diye. Yalnız kıdem değil, bunlar çok kapsamlı yasalar. Taşeronun çalışma koşulları var, kadınların çalışma izinleri var, o izinlerde meydana gelen boşluğun doldurulması, esnek çalışma modelleri var, uzaktan çalışma gibi. Bunlar bir bütün. Çalışma Meclisi'nde bunlar tartışıldı, tekrar nihai olarak taraflarla bir görüşeceğiz. Biz de mutfakta çalışmamızı, bürokrasi ve bütün bakanlıklar ile yaptık. Şimdi işçi ve işveren taraflarıyla görüşeceğiz, sonra Başbakan'a sunacağız."

Çelik, "İşverenler, kadın paketinden haberdar olmadıklarını söylüyorlar. Onlardan gizli bir paket mi hazırlıyorsunuz " sorusuna, "Onlara, bu toplantıda söyleriz ama işverenlerin duyum üzerine yaptığı konuşmalar var, bilgiye dayalı değil" yanıtını verdi. Çelik, işçi ve işveren temsilcileri ile Kurban Bayramı'ndan sonra bir araya geleceklerini bildirdi.

Esnek çalışmada yeni model: Uzaktan çalışma
Uzaktan çalışmanın da bir esnek çalışma modeli olduğunu dile getiren Çelik, uzaktan çalışılabilecek işlerle ilgili imkânı yasanın tanımadığını, bunun düzenleneceğini söyledi.

Özel istihdam bürolarının, doğum iznine giden bir kadın çalışan yerine eleman temini yapabilmesi yönünde çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, "Yarı zamanlı, kayıtdışı, ev hizmetleri ve mevsimlik işçiler gibi konuları kayıt altına almak açısından bu istihdam büroları son derece önemli bir çözüm olacak" dedi.

“Kayıtdışı işgücünü özel istihdam bürolarıyla kayıt altına alacağız”
Türkiye'de, ev hizmetleri, yaşlı ve çocuk bakımında çalışan 10 bin civarında yabancı olduğuna işaret eden Çelik, "Türkiye'de ev işlerinde çalışanlara ilişkin denetimleri sürdürüyoruz. Onların da kayıt altına girmesini sağlayacağız ama istihdam büroları ile takibi çok kolay olur. Kadınlar, kayıt altına alınmış olur, sosyal güvenliğe kavuşmuş olurlar" şeklinde konuştu.

Kadınların doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkarılması ile ilgili genel bir konsensus olduğunu belirten Çelik, emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın genel müdürleri ile yarın bir araya geleceklerini de söyledi.