Kezzapla yüzü yakılan işçiye büyük destek

Avrupalı emekçi ve aydınlar, Kostadina Kuneva’ya olan desteklerini bir bildiriyle açıkladılar. Bildiriye destek verenlerin sayısı hızla artıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Yunanistan'a Ortaçağı andıran çalışma koşullarına karşı çıktığı ve sendikal mücadele verdiği için yüzüne kezzap atılan Kostadina Kuneva, Avrupalı emekçi ve aydınlar tarafından sahipleniliyor.

Yunan Alitia dergisinin yöneticisi Dimitris Bergetis ve baş editörü Viki Skubi, dün Kuneva'ya yönelik akıl almaz şiddeti lanetleyen bir bildiriyi kamuoyuna açıkladı.

"Nasıl bir toplumda yaşamak istiyoruz?"
"Kostadina Kuneva ve Çalışma Arkadaşları İçin Adalet" ismini taşıyan bildiride şu satırlara yer verildi:

"Atina'da sadece tahrip edilen bankalar ve otomobiller yok. Atina'da bir kadın, mahkum edildiği Ortaçağ çalışma koşullarına isyan etme teşebbüsünde bulunduğu için kezzapla saldırıya uğradı. Ortaçağı andıran çalışma koşullarında hayatını kazanan Kostadina Kuneva ve çalışma arkadaşlarının kaderi, bizi çok kaygılandırıyor çünkü onların durumu, şu soruyu uyandırıyor: Nasıl bir toplumda yaşamak istiyoruz?"

Bildiride ayrıca, Yunan toplumunda adaletten tecrit edilmiş bir "emek gettolarının" yaratılması da şiddetle kınandı.

Bildiri, Kuneva'ya saldırıda bulunduğu iddiasıyla 21 Şubat'ta gözaltına alınan zanlının, 25 Şubat'ta hiçbir yaptırım uygulanmaksızın salıverilmesi üzerine hazırlandı. Bildiriye destek verenlerin sayısı birkaç gün içinde bine ulaştı. Binlerce Avrupalının da Alitia dergisine gönderdiği dayanışma mesajlarıyla Kuneva'ya desteğini bildirdiği belirtiliyor. Bildiri ayrıca Fransız Liberation gazetesinde de yayınlandı.

Sendika için çabaladı
Yunanistan'da çalışan Bulgar kökenli göçmen Kostadina Kuneva, sendikal mücadele veren bir temizlik işçisi olarak çalıştığı Ikomet firmasındaki koşullara itiraz etmiş bunun üzerine tehditler almıştı. Kuneva, mücadelesinde ısrar etmesi üzerine yüzüne kezzap atılarak ağır bir saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda Kuneva'nın yüzü tanınmaz hale gelirken, bir gözünde de ağır görme kaybı oluştu.

Kuneva, saldırının ardından "Bir insan olarak değil, sendikalaşma için mücadele veren bir işçi olarak saldırıya uğradım" demişti. Kuneva'nın, içinde bulunduğu insanlık dışı çalışma koşullarına karşı, arkadaşlarını sendikal mücadelede örgütlemeye çalıştığı biliniyordu.

Kuneva'ya yönelik saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen 48 yaşındaki Arnavut kökenli bir şahıs, gözaltına alındığı 21 Şubat'tan 4 gün sonra, 25 Şubat'ta tüm suçlamalardan beraat ederek serbest bırakıldı.