İTÜ'lü asistanlar işe geri alınacak!

İTÜ'lü asistanlar İTÜ Rektörlüğü'nün başlattığı asistan kıyımını Ankara'da YÖK binası önünde protesto ediyordu. YÖK'ten yapılan açıklamada, 30 Haziran’a kadar doktora tezlerini vermeleri durumunda işlerine son verilen asistanlar geri alınacak.

Güncelleme 20:38

İTÜ'lü asistanların eylemi sona erdi. Eylem biterken yapılan açıklamada YÖK'le yapılan görüşmeler sonucunda bir kazanım elde edildiği ve bundan sonra da daha fazla kazanım için mücadelenin devam edeceği belirtildi.


Güncelleme 20:08

Görüşme sonucu 4 madde ortaya çıktı
Asistanların YÖK Genel Kurulu’yla yaptıkları görüşme sonucunda ortaya 4 madde çıktı. Maddeler şu şekilde:

-Azami süre içerisinde işten atılmış olan doktora öğrencileri değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonraki bir ay içerisinde başvururlarsa kadro ilan şartı aranmadan geri dönebilecek.

-Bu asistanlar 2013 Haziran ayına kadar doktora tezlerini verirlerse kadroları 2013 Aralık ayına kadar durabilecek.

-Asistanlar azami süre içerisinde yüksek lisans ya da doktora tezlerini teslim etmeleri durumunda yüksel lisans öğrencileri 6 ay, doktora öğrencileri ise 1 yıl 50/D kadrosunda kalabilecek.

-Askerlik ve sağlık nedeniyle alınan izinler azami süreden sayılmayacak.

Asistanlar YÖK'le yapılan görüşme sonucunda kazanım elde ettiklerinin altını çizerek mücadelelerinin süreceğini belirttiler.


Güncelleme 19:36

Asistanlar geri alınacak
Açıklama yapıldı, 30 Haziran’a kadar doktora tezlerini vermeleri durumunda işlerine son verilen asistanlar geri alınacak.

Asistanlar taleplerinin tam olarak karşılanmamakla birlikte kısmen kabul edildiğini belirttiler. Bu yeni gelişmeyle birlikte asistanlar toplanarak durumu değerlendirecek.


Güncelleme: 19:19

Asistanlar arasından 3 temsilci YÖK Genel Kurulu'yla görüşmek üzere YÖK binasına gitti.

Asistanlar ve destek için gelenler "ne soğuk ne kar YÖK'te direniş var", "asistan kıyımına son", "atılan asistanlar geri alınsın" sloganlaryla bekleyişlerini sürdürüyor.


Güncelleme: 16:45

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yazılı bir açıklama yapacağını açıkladı. Asistanların bekleyişi sürüyor.


Güncelleme: 15:42

YÖK Başkanı gündem yoğunluğunu gerekçe göstererek asistanların görüşme talebini reddetti.

Asistanlar YÖK binası önüne çadır kurmaya hazırlanıyor. Polis daha önce çadır kurma konusunun Ankara Valiliği’nin kırmızı çizgisi olduğunu ve bu nedenle çadıra izin vermeyeceğini söylemişti.

Asistanlar Ankaralılardan destek bekliyor.


Güncelleme: 12:48

Asistanlar YÖK Genel Kurulu ile tekrar görüşme talebinde bulundu.

Genel Kurul kararını öğrenmek için asistanların ve destek için gelenlerin YÖK binası önündeki bekleyişi sürüyor.


Güncelleme: 09:54

Saat 10.00’da YÖK Genel Kurulu yeniden toplanacak. Asistanların toplantı sonrasında açıklanacak kararı bekleyip ona göre hareket edecekleri öğrenildi.


Güncelleme: 20:23
YÖK önündeki direnişini sürdüren asistanlara bir destek ziyareti de TKP Ankara İl Örgütü'nden geldi.

Güncelleme: 18:36
ÜKD asistanları ziyarete geldi. Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu bir destek konuşması yaptı.


Güncelleme 16:00

Asistanlar gece boyunca YÖK önünde kalmaya karar verdiklerini açıklayarak Ankaralılardan destek çağrısında bulundu.


Güncelleme 15:30

Asistanlardan oluşan 3 kişilik bir heyet YÖK Genel Kurulu üyeleriyle görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin sonunda YÖK üyeleri, yarın bu konunun daha detaylı biçimde görüşülüp ilgili makamlardan görüş alınarak sonuca bağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

Asistanlardan oluşan eylem komitesi, eylemin bundan sonraki seyri hakkında toplantı yapıyor.


Güncelleme 14:08

12.30’da Bilkent Göbeği’nde toplanan asistanlar YÖK binasına doğru yürüyüşe geçti. Eyleme Ankara’daki üniversitelerden destek geldi. ODTÜ, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinden öğrenciler ve akademisyenlerde İTÜ’lüleri destekledi.

Asistanlar eylem sırasında tepkilerini “direne direne kazanacağız”, “ferman YÖK ün üniversiteler bizim”, “yaşasın asistan dayanışması”, “ODTÜ’den İTÜ’ye direniş sürüyor” sloganlarıyla dile getiriyor.

Basın açıklamasını işine son verilen İTÜ’lü asistanlardan İlke Kızmaz okudu. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç eyleme destek verenler arasında.

İTÜ’lü asistanlar, işten atılan arkadaşlarının geri alınması, hiçbir bilimsel hukuki dayanağı olmayan azami sürelerin kaldırılması ve 33/A’ya geçmek için İTÜ’de kurulan değerlendirme kurullarının kaldırılması taleplerinde bulunmakta.

24 Ocak’ta YÖK Başkanı’yla yaptıkları görüşmede taleplerine ilişkin sözler aldıklarını belirten İTÜ’lü asistanlar, şu an toplantıda olan YÖK Genel Kurulu’ndan mağduriyetlerini giderecek sonuçlar çıkana kadar YÖK binası önünde bekleyeceklerini belirtmekteler.

200 kişiye yakın topluluğun YÖK binası önündeki bekleyişi sürüyor.


İTÜ’lü asistanlar İTÜ Rektörlüğü’nün Yeni YÖK yasasının yürürlüğe girmesini beklemeden 60’ın üzerinde asistanın işine son vererek başlattığı asistan kıyımına karşı Ankara’da YÖK binası önünde yürüdü.

YÖK önünde İTÜ'lü asistanlar ve eyleme destek verenler açıklamalarda bulundu.

İTÜ’lü araştırma görevlilerinden İlke Kızmaz yaşanan sürece ilişkin şunları söyledi:

“Süreç Ağustos’tan beri sürüyor, Haziran ayında Torba Yasa kapsamında azami sürelerde değişiklik yapıldığını doktoradan 6 seneyi dolduran 50 D kadrosundakilerin ilişkilerinin kesilmesi görüşü yayınlanıyor. Yani 50 D kadrosunu bir öğrenci kadrosu görüp bizim zamanında öğrenimimizi tamamlayamadığımızı söylüyorlar. Biz bir kamu personeliyiz. Biz burslu öğrenciler değiliz. Bizi bursu öğrenciler görüp işten çıkartanlar en büyük hukuksuzluğu yaptılar.Taleplerimiz şunlardır: Bu süreç başladığından bu yana işten atılan arkadaşlarımızın geri alınmasını ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan azami sürelerin kaldırılmasını istiyoruz.”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Siyasal iktidar üniversitelerimiz başta olmak üzere tüm yurtta hegemonya kurma peşindedir. Siyasal iktidar, karşısına hukuksuz yaptırımları sonucu çıkan herkesi hedef tahtası haline getirmektededir. Biz şunu biliyoruz ki bu sadece İTÜ için değil tüm üniversitelerimiz ve ülkemizin sorunudur ve bunu bilerek yurdumuzdaki tüm hukuksuzluklara karşı ayakta olacağız. Bu kavga sürecek.”

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği adına konuşan Atilla Aytekin ise şöyle konuştu:

”Bilimi, akademiyi savunmak için buradayız, yapılan bu hukuksuzluğun karşısında biz de varız. Mücadelemiz tüm yurdun mücadelesidir. Hoş geldiniz, haklı davanızda yanınızdayız.”

CHP İzmir milletvekili Oğuz Oyan şunları söyledi:

”Rektörler gericidir, iktidarın piyonudur ve iktidar herkesi kendi piyonu olarak görmeye, hukuksuzluğa devam etmektedir. Biz bunu Meclis’te görüşmeyi talep ediyoruz ve sadece 5 dakika süre ayırıyorlar. Üniversiteler bilimin, sanatın merkezidir. Bu düzenlemeye karşı yanınızda olamaya devam edeceğiz. Bu özgürlük, demokrasi mücadelesidir. Mücadelenizi selamlıyorum yanınızdayız.”

ODTÜ Asistan Dayanışması Mehmet Ali Olpak ise şöyle konuştu:

”Güvencesizlik, şiddet, sindirme politikaları birdenbire üniversitelerimizin havasını değiştirdi, geleceksizleştirme bu bağlamda en temel sorun. Yanınızdayız, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Karakış demeden İTÜ’lü arkadaşlarımız direniyor, bu sadece İTÜ’lülerin değil emekçilerin iş gücü mücadelesidir.”

Hacettepe Asistan Platformu’ndan Göksu Uğur şunları söyledi:

”Bu direniş hepimizin direnişidir. Yıllardır sessiz sedasız kıyım devam ediyor. Bu kıyıma karşı bizler arkadaşlarımızın yanlarında olacağız.”

Asistanlar YÖK binası önünde basın açıklaması yapıyor.

Ayrıntılar gelecek.

(soL - Ankara)