İTÜ'de araştırma görevlileri işten çıkarılıyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir araştırma görevlisi YÖK’ün yeni düzenlemesi sonrası işten çıkarılırken, yüzlerce araştırma görevlisi benzer tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Yaşanan bu duruma karşı araştırma görevlileri 13 Eylül 2012’de saat 13.00’da basın açıklaması gerçekleştirecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir araştırma görevlisi YÖK düzenlemesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Duruma karşı bir basın açıklaması çağrısı yapan araştırma görevlileri yayınladıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasanın yüksek öğrenim sürelerinde öngördüğü değişiklik bahane edilerek, İTÜ'deki yüzlerce araştırma görevlisi YÖK'ün 22 Haziran 2012 tarihli görüş yazısı ile sözleşmelerinin feshedilmesi tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Üniversitelerin özerk yapısı ve üniversite içi demokrasi, üniversitelerin piyasa ve siyasi otoritenin çıkarlarına göre yeniden ‘yapılandırılması’ çerçevesinde yok edilmektedir. Bu yaklaşım hiçbir şekilde çağdaş akademik ve bilimsel özerklik anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Üniversitelerin işleyişlerine ilişkin herhangi bir konunun, akademik ortamda alternatifler üretilmeden, demokrasiyi hiçe sayan bir tavırla dayatma usulü ile yapılmasını kabul etmiyoruz.

Aşağıdaki taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmak üzere 13 Eylül 2012 Perşembe günü saat 13.00’te İTÜ Maslak Kampusu 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi’nin önünde buluşuyoruz. Hakkımızı savunurken ve daha özgür ve demokratik bir akademik ortamın yaratılması için hocalarımızın ve öğrencilerimizin yanımızda olmasını istiyoruz.

• İTÜ’de YÖK’ün dayattığı 22 Haziran 2012 tarihli görüş yazısı gerekçe gösterilerek ilişiği kesilen arkadaşımızın derhal işe geri alınmasını istiyoruz.

• Süreden sayılmayan izinlerimiz göz ardı edilerek doktoramız veya yüksek lisansımız devam ederken azami süre dayatmasıyla oluşabilecek mağduriyetleri kabul etmiyoruz.

• Bir yandan uluslararası düzeyde kendimizi yetiştirmemiz beklenirken, diğer yandan yurt dışında araştırma yapmaya hak kazanan arkadaşlarımızın ücretsiz görevlendirilmelerini ve/veya kazanılmış burs haklarının ellerinden alınmasını adil bulmuyoruz.

• Mecburi hizmet süresi sona ermeden işine son verilerek zimmet çıkarılan arkadaşımıza dava açılmasının İTÜ’nün 239 yıllık geleneğine yakışmadığını düşünüyor ve bu durumu kınıyoruz.

• Akademik yeterlilik kriterlerini hiçe sayarak merkezi bir genel yetenek sınavı ile araştırma görevlisi alınmasının akademik özerkliğe aykırı olduğunu, bu uygulamanın üniversitelerimizde yapılan akademik ve entelektüel faaliyetlerin kalitesinde çok ciddi bir gerilemeye yol açacağını hatırlatmak istiyoruz.”

(soL - Haber Merkezi)