İşte 'özgürce' seçilen 'seçmeli' dersler

MEB her ne kadar 4+4+4 yasasıyla bir seçmeli ders seçeneği haline getirilen dini temelli derslerin “özgürce” seçileceğini iddia etse de çeşitli okullarda bu dersler idareciler tarafından “zorunlu seçmeli" dersler haline getirilmeye çalışılıyor.

Bu yıl 5. ve 9. sınıflarda uygulanan seçmeli dersler çeşitli okullarda, okul idarecileri adeta “zorunlu seçmeli" dersler haline dönüştürülüyor. Bazı okullarda öğrencilerin ya da velilerin ellerine hazır listeler verilerek, öğrenciler içlerinde din temelli derslerin de bulunduğu dersleri seçmeye zorlanıyor.

Bu yıl 4+4+4 yasasıyla getirilen uygulamalardan biri de yıl içlerinde Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler derslerinin de olduğu seçmeli derslerin 5. ve 9. sınıflarda seçmeli dersler haline getirilmesi oldu. Seçmeli derslerin seçim süreci başlarken çeşitli okullarda özellikle dini temelli seçmeli derslerin öğrencilere “zorla” seçtirilmeye başladığına dair de bilgiler ortaya çıkmaya başladı.

Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi'nin 9. sınıfına çocuğunu kaydettirmek için giden bir veliye beş dersten oluşan bir çizelge iletilirken, çocuğu için bu derslerden üç dersin seçmesi istendi. Çizelgede ilk iki sırayı Kuran-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri alırken, veliye özellikle bu dersleri seçmesi noktasında yönlendirme yapıldığı öğrenildi.

Bunun üzerine veli, Kartal’da bulunan Eğitim Sen 5 No’lu Şube üyesi bir öğretmen ile birlikte dün tekrar okula gitti. Sürecin nasıl işlemesi gerektiğini bilen Eğitim Sen’li öğretmen, kayıtları yapan müdür yardımcısına bu durumun yasal olmadığını, bütün derslerin listede olması gerektiğini ve velilerin bu derslerden istediklerini seçebileceklerini hatırlatırken, okulun diğer müdür yardımcısının sözlü saldırıları ile karşılaştı. Müdür yardımcısının duruma itiraz eden öğretmene “Bu dersleri ben belirledim, gidin istediğiniz yere adımı verin” şeklinde bağırdığı kaydedildi. Duruma ilişkin itiraz gelince oldukça sinirlendiği görülen müdür yardımcısının, öğretmen odadan çıktıktan sonra halen kayıtları yapan diğer müdür yardımcısına “neden açıklama yapıyorsun” şeklinde bağırmaya devam ettiği görüldü.

Bütün okulları imam hatipleştirmek istiyorlar
Daha önce AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa bu konuya ilişkin olarak “bütün okulları imam hatip okulu yapma şansını elde etmiş durumdayız. 4+4+4’ten sonra Kuran-ı Kerim ve peygamberimizin hayatının seçmeli ders olmasından sonra bu şansımız var” şeklinde konuşmuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de seçmeli derslere ilişkin yaptığı açıklamada “Öğrenciler internet üzerinden seçmeli dersleri belirleyecekler. Bu yöntemi özellikle gündeme getirdik. Çünkü okulların inisiyatifine bırakılsaydı, belki müdürler veya öğretmenler velileri yönlendirip, etkileyebilirlerdi. Aileler kendileri karar versin istedik” ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ilçedeki tüm okullara gönderilen bir yazıda da dini temelli seçmeli derslerde özellikle duyarlı olunması çağrısı yapılmıştı.

9. sınıf öğrencilerinin seçebileceği dersler
MEB tarafından yayınlanan genelgeye ve okullara gönderilen listeye göre öğrenciler 9. Sınıfta, “Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı , Temel Dini Bilgiler, Bilgi Kuramı, Demokrasi ve İnsan Hakları, Sosyal Etkinlik, Proje Hazırlama, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, İşletme, Ekonomi, Girişimcilik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilimi, Diksiyon ve Hitabet, Sanat Tarihi, Alman Edebiyatı ve İngiliz Edebiyatı” dersleri arasından seçim yapabiliyorlar.

(soL-İstanbul)

Seçmeli ders seçimi öğrenci velisine verilen çizelge