İlaçta son dakika çözümü

Sosyal güvenceli hastaların ilaçlarını eczanelerden alması için imzalanan sözleşmeler SGK tarafından teslim alınmayınca yaşanan kriz, kurumun mesai bitimine 1 saat kala sözleşmeleri kabul etmesiyle şimdilik aşıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Sosyal sigortalı hastaların ilaç alımı için Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yaşanan protokol krizi son anda aşıldı. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere 9 Temmuz'da imzalanan protokolde yer alan eczacıların avantaj sağladığı maddeleri uygulamayan SGK, eczacıların bu protokole dayanarak imzaladıkları sözleşmeleri teslim almayınca bugünden itibaren eczanelerden kamuya ilaç verilmesi mümkün olmayacaktı.

Dün birçok ilde eczacı odaları yaptıkları eylemlerle SGK'nın tutumunu protesto ederek sözleşmelerin teslim alınmaması durumunda hastaların ilaçlarına ancak parasını ödeyerek ulaşabileceklerini bildirdi.

SGK dün mesai bitimine 1 saat kala il müdürlüklerine talimat göndererek eczacıların sözleşmelerinin teslim alınmasını istedi.

Dün öğle saatlerinde İstanbul SGK Üsküdar Binası önünde bir araya gelen eczacılar sözleşmelerini teslim etmek istedi. Eczacıların kuruma alınmaması protestolara neden oldu. Burada bir açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası başkanı Semih Güngör, kurumun ve hükümetin attıkları imzanın arkasında durmasını talep etti. Güngör protokol görüşmeleri sırasında Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile mutabakata vardıklarını ve 9 Temmuz'da protokolü imzaladıklarını hatırlatarak SGK'nın sözleşmeleri teslim almamasının hukuk dışı bir tutum olduğunu dile getirdi.

Eczacıların "Sözleşme hakkımız engellenemez", "Sami Türkoğlu istifa", " Eczacılar burada yalancılar nerede" sloganlarıyla yaptıkları protesto gösterisinin ardından mesai bitimine 1 saat kala SGK tarafından sözleşmelerin kabul edileceği açıklandı.

Türk Eczacıları Birliği'nden akşam saatlerinde yapılan açıklamada da Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileriyle görüşme yapıldığı, bu görüşmenin sonucuna göre eczacıların SGK provizyon sistemi üzerinden ilaç teminine devam edecekleri bildirildi.