Hükümet TEKEL işçilerine savaş açtı

TEKEL işçilerinin oturma eylemine başladığı Sakarya Meydanı'na gelen Türk-İş, KESK ve DİSK ortak bir açıklama yaparak eylem izni verilmemesini kınadılar.

TEKEL işçileri, Türk-İş binası önüne geçiş izni verilmediği için şu an bulundukları Sakarya Meydanı'nda oturma eylemine başladılar. TEKEL işçilerinin yaptıkları konuşmalarda "Aylardır devam eden TEKEL direnişi bugün burada son bulmayacak. Türk-İş binası önüne gitmemize izin verilmediği için biz TEKEL işçileri burada oturma eylemine başlıyoruz" denildi. Meydana gelen Türk-İş, KESK ve DİSK yöneticileri de sabahtan bu yana yaşananları kınayan bir açıklama yaptılar. Konfederasyonların konuşmaları sırasında, 1 Mayıs ve 26 Mayıs gündemlerinin önemine işaret edilerek, eylem birliğine vurgu yapıldı.

Türkiye Komünist Partisi adına konuşma yapan Erkan Yıldız da, Ankara halkına çağrı yaparak, Ankaralıları Sakarya Meydanı'ndaki oturma eylemine destek olmaya, dayanışmaya çağırdı. Yıldız, "Ankara halkını TEKEL işçilerine destek vermeye çağırıyoruz. Şu an işlerinde olan Ankaralı emekçileri, okullarında olan öğrencileri işlerinden, okullarından çıktıklarında buraya, direnişe destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

Polis anonsları işçileri etkilemedi
25 noktası da polis tarafından kapatılan Sakarya Meydanı'na TEKEL işçileri giriş yaptılar. Sloganlarla Türk-İş binasına yürümeye başlayan işçilere sürekli "polis müdahalesi yapılacak" şeklinde uyarı yapılmıştı.

Polis işçilere "Birazdan müdahale edeceğiz, burayı boşaltın, aranızda provokatörler var, ihbarlar alıyoruz kötü şeyler olacak, esnaf kepenk kapatsın hemen, güvenliğini alsın" şeklinde konuşmalar yaparak uzunca bir süre ortamı terörize etti.

Polis anonslarından örnekler:
"Kanunsuz eylem yapanlara sesleniyoruz, yaptığınız eylem yasa dışıdır, Ankara Valiliği sizi uyarmıştı. Derhal burayı terkedin! Bayanlara, özürlülere ve yaşlılara sesleniyorum. Burayı dağıtacağız, zarar göreceksiniz."

"Esnafa sesleniyoruz, provokatörler var, ellerinde molotoflar var ihbar aldık, güvenliğinizi alın, kepenkleri kapatın. "

"Herkes alanı terketsin, burası eylem yapma yeri değil, ayrıca Valilik yasakladı, suç işliyorsunuz."

"Aranızda bulunan meraklılara sesleniyorum, terk edin burayı"

"Barikatın önündeki kişilerin TEKEL işçisi olmadığı saptandı, bu yönde ihbarlar geliyor"

"Aranızda yüzleri kapalı provokatörler var". (Şu anda eylem alanında bulunan muhabirimizin aktardığı bilgiye göre eylem alanında yüzü kapalı kimse bulunmamakta)

"Bayanlara sesleniyoruz, kendini koruyamayacaklara sesleniyoruz. Eylem alanını terk edin. Birazdan dağıtmak için müdahale edeceğiz"

TEKEL işçilerine ve KESK üyelerine müdahale
Sabah saatlerinden bu yana TEKEL işçilerinin eylemlerini engellemeye çalışan polisin TEKEL işçilerine müdahalesinin ardından işçilere destek için Ankara'da bulunan KESK üyeleri de polisin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Yoğun gaz bombalarının kullanıldığı müdahale sırasında fenalık geçirenler oldu.

Sabah saatlerinde de Mithat Paşa Caddesi üzerinde TEKEL işçilerine müdahale olmuş, polis sabah saatlerinde bazı illerden gelen araçlara kent girişinde el koymuştu. Gruplar halinde kent merkezine ulaşan TEKEL işçileri gün boyunca polis tacizine maruz kalmıştı. Toplantı saatini bekleyen işçiler polis tacizlerine sloganlarla karşılık verince polis işçilere müdahale etmiş, bir işçi yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Müdahale sonrası TEKEL işçileri Kızılay civarında dağınık bir şekilde bekliyor. İşçilere polis sürekli dağılmaları konusunda uyarıda bulunarak yeni bir polis müdahalesiyle tehdit ediliyor. Ziya Gökalp caddesinde toplanan KESK üyeleri polis ablukası altında. Tek Gıda-İş sendikasında sendika yöneticilerinin toplantısı sürüyor. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel'in ise konuyla ilgili bir basın açıklaması yapması bekleniyor.
(soL - Haber Merkezi)