Eskişehir'de BMİS üyeleri 8 gündür direnişte

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet göstermekte olan ICF Isı Cihazları Fabrikası’nda, Birleşik-Metal İş Sendikası'nın yürüttüğü faaliyet dolayısıyla 2 işçi işveren tarafından tazminatsız işten çıkarılırken, 7 işçi ise sebep gösterilmeden izne çıkarıldı.

(soL - Eskişehir) 177 çalışanı bulunan fabrikanın 109 işçisinin üyelik işlemlerini 31 Temmuz’da tamamlayan Birleşik-Metal İş Sendikası 11 Ağustos’ta ilgili bakanlıktan çoğunluk yetkisini aldı.

Bu gelişmelerden rahatsız olan patronun tazminatsız işten çıkardığı 2 işçi ile sebep göstermeden izne çıkarılan 7 işçi, 8 gündür fabrika önünde direnişe devam ediyor.

İşçiler anayasal haklarını kullanmak istediklerini ancak, işverenin sendikalaşma sürecini önlemek amacıyla işten çıkarıldıklarını, bazı işçileri ise sendikalaşma sürecinden uzak tutmak için gelecek seneki izinlerini bile kullandırdıklarını söylediler.

İşçiler bu hukuksuzluklarla sadece sendikalaşma sürecinde değil fabrikanın her alanında karşı karşıya kaldıklarını belirterek, uygun olmayan bir alanda çalıştırılan kadın işçinin geçirdiği iş kazasının, hastanede insan kaynakları yetkilisi tarafından saklandığını söylediler.

Direnişlerinin işe geri alınana veya kıdem tazminatı ödenene kadar devam edeceğini belirten işçiler herkesin desteğine ihtiyaçları olduğunu ilettiler.