Eğitim Sen’den Mardin Valisi’ne tepki

Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç Mardin Valisi’nin yaptığı açıklamanın bir bir zihniyet sorunu olduğunu düşündüklerini ifade etti.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, bir açıklama yaparak Mardin'de yaşanan katliamın ardından Mardin Valisi Hasan Duruer'in kız çocuklarının ayrı okutulması yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç, Vali Duruer'in sözlerine ilişkin olarak, "Mardin Katliamının Acısından Kız Çocuklarının Ayrı Okullara gönderilmesi Gerektiği Sonucunu Çıkarmak Nasıl Bir Zihniyetin Ürünü Olabilir?" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

Kılıç açıklamasında, yaşanan üzücü olayın ardından yapılması gerekenlere ilişkin kimi önerileri paylaşmasının ardından, "Mardin Valisi'nin, olaya ilişkin katıldığı bir televizyon programında kız çocukları için ayrı okullar yapılması önerisinde bulunmasını, kabul edilemez ve aynı zamanda da son derece sakıncalı bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz" dedi. Duruer'in programda, "cahillik vurgusu yaparak kız çocuklarının okutulması konusunda örf, adet ve inançları göz önüne alarak ayrı okullar, yurtlar yapılması gerektiğini söylediğini" hatırlatan Kılıç, katliamın ardında çok boyutlu sosyolojik, politik, ekonomik etkenler olduğu genel olarak kabul edilirken Duruer'in aklına ilk önlem olarak kız çocukları için ayrı okullar yapılması fikrinin gelmesinin, bir zihniyet sorunu olduğunu düşündüklerini kaydetti. Kılıç açıklamasında, "Bu zihniyetin ne olduğu da yine Vali beyin'in 'yörenin inançları gereği, kız çocuklarının ayrı okullarda okumasının faydalı olacağını düşünüyorum' sözleri ile açıklığa kavuşmaktadır" dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç açıklamasında, eğitimde cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak, kadınların ve kız çocuklarının eğitimini arttırmak için yapılması gereken pek çok şeyin bulunduğunun açık olduğunu ifade ederken, Kılıç açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Ancak, kız çocuklarının ayrı okullara gönderilmesini savunmanın, eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlamaya değil, olsa olsa kadınlarla erkekleri ayrı mekanlara ayırma ve kamusal alanda kadınların varlığını sınırlandırmaya yönelik muhafazakar dinci ideolojilere hizmet edeceği açıktır."