Eczacıbaşı’na ait fabrikada grev

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde Kurulu E-Kart Elektronik Kart Sistemleri A.Ş.'de çalışan 120 işçi greve çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli'nin Gebze ilçesinde E-Kart Elektronik Kart Sistemleri A.Ş'de çalışan, Türkiye Basın Yayın Grafiker ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş) üyesi işçiler, yetki alınmasına rağmen işverenin kendileriyle hiç görüşmediğini, işçileri sendikadan istifaya zorladığını ifade ederek greve çıktı.

Eczacıbaşı ve Giesecke&ampDevrient ortaklığına bağlı Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikanın önünde toplanan işçiler adına açıklama yapan Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, 2006 yılında yürüttükleri çalışmalar sonucunda fabrikada çalışan 120 işçiden 64'ünü sendikaya üye yaptıklarını, geçen yıl Ağustos ayında da toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi aldıklarını ifade etti. Akkaya, işverenin bu gelişmeler üzerine, işçileri sendikadan istifaya zorladığını, ücretlere istenen düzeyde zam yapmadığını, sendikadan istifa ettiremediği işçileri işten çıkarmaya, yeni işçiler almaya başladığını vurguladı.

Toplu sözleşme ve sendikalaşma hakkı için grevdeler
Açılan bütün davaların lehlerine sonuçlandığını ifade eden Akkaya, buna karşın işverenin görüşme taleplerini kabul etmediğini söyledi. "Bu davranışıyla işveren, sadece bizlerin hak ve özgürlüklerine değil, bakanlığa ve yargı kararlarına da saygısı olmadığını gösterdi" diyen Akkaya, grev kararını ücret ve sosyal haklar nedeniyle değil, fabrikada çalışanların toplu sözleşme ve sendikalaşma hakkının reddedilmesi nedeniyle aldıklarını söyledi. Akkaya şirketin, mahkeme kararları yanında, BM Küresel İlkeler Sözleşmesini de ihlal ettiğini vurgularken, "Bu sözleşmeyi imzalayan firmalar, çalışanların sendikal örgütlülük ve toplu iş sözleşmesi hakkına saygı duyduklarını kabul etmektedir. Sözleşmeyi imzalamayan firmalar ihracat yapamazlar. Anlaşılıyor ki, bu firmanın sözleşmeyi imzalaması sadece kağıt üzerinde ve göstermelik" dedi.

'Burası muz cumhuriyeti değil'
Akkaya "Bu firma unutmasın ki, burası muz cumhuriyeti değil. Biz, sendika olarak bugüne kadar grevi hiç amaç olarak kullanmadık, araç olarak kullandık. Bu grev başarıyla sonuçlanana kadar işçilerimizin yanında olacağız" dedi. Yapılan açıklamanın ardından, işçiler grev pankartını fabrikaya astı.