Dev-Sağlık iş patronların "huzur"unu bozdu

Dev Sağlık İş Sendikası Fatih'te bulunan Özel Huzur Hastanesi'nde üyelerine yönelik baskı ve işten çıkarmaları protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Fatih'te bulunan Özel Huzur Hastanesi'nin Dev Sağlık İş üyesi olan yoğun bakım hemşiresini işten çıkarması ve hastane personeli arasında aynı sendikaya üye sağlık emekçilerine yönelik baskılar protesto edildi.

Özel bir hastanede 2006 yılından bu yana yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Emine Yavuzaslanoğlu Dev Sağlık İş Sendikası'na üye olduktan sonra işten atıldı.

Yavuzaslanoğlu'nun işten atılmasını protesto eden Dev Sağlık İş'e üye sağlık emekçileri, bugün hastane önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Sağlık çalışanlarının sendikaya üye olmamaları için baskı gördüklerini ve Yavuzaslanoğlu gibi direnenlerinde işten atıldığını söyleyen sendika üyeleri, hastane yönetiminin hemşireyi derhal işine geri döndürmesini istedi.

Eylemde yapılan konuşmalarda 2 aydır sendikalaşma çalışması yürüten üyelere yönelik Huzur Hastanesi yönetimince baskıların ve tehditlerin olduğu belirtildi. Dev Sağlık-İş üyelerinin istifaya zorlandığı söylendi. İşten atılma ile ilgili olarak Dev Sağlık-İş'in Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi. İşten çıkarma ve sendika üyelerine yönelik baskıların yanı sıra hastanede ciddi bir şekilde yasa dışı uygulamaların olduğu ve bunlar için de gerekli mercilere çeşitli girişimlerde bulunulduğu aktarıldı.

Eyleme katılan ve mağdur olduğunu söyleyen hemşire Emine Yavuzaslanoğlu, mesailerini eksik aldığı ve çalışma saatleri fazla olduğu için sendikaya üye olduğunu belirtti. Sendika üyesi olduktan sonra tehditlere ve baskılara maruz kaldığını anlatan Yavuzaslanoğlu, "Sendika üyesi olduktan sonra akıl almaz baskılara uğradım. Bana hastane yönetimi yüz kızartıcı bir suç işlemişim gibi davrandı. Tüm baskılara rağmen istifa etmedim ve en sonunda hastanenin huzurun bozduğum gerekçesiyle tazminatım ve maaşım dahi ödenmeden işten atıldım. Ben sendikamın da desteğiyle sonuna kadar hakkımı arayacağım" dedi.

Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'da hastanelerde en fazla işin en az ücretle yaptırılmaya çalışıldığını söyledi. Hastanelerde emek sömürüsü yapıldığını ve hak arayanların işten atıldığını söyledi.

AKP hükümetinin 6 yıldır sürdürdüğü "sağlığı bir hak olmaktan çıkartma" politikalarına nokta koymaya hazırlandığını söyleyen Çerkezoğlu, özel hastanelerin önünün açıldığını söyledi. Çerkezoğlu, devlet hastanelerininde de hizmetin özel hastane biçimiyle kurgulandığını belirtti. Sağlıktaki piyasalaşmanın halkın sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Çerkezoğlu hastane çalışanlarının maliyet unsuru olarak görülmeye başlandığını ifade etti. Çerkezoğlu sendikalı olmanın bir hak olduğunu ve bu hakkı engellemenin bir suç olduğunu söyledi. Bir yandan sağlığın paralılaştırılmasına karşı olduklarını söyleyen Çerkezoğlu bir yandan da sendika olarak sağlık çalışanlarının haklarını koruduklarını belirtti. Konuşmasının sonunda Hastaneler'deki işverenlere seslenerek "İşten çıkartarak sendikalaşmayı durduramazsınız, durduramayacaksınız" dedi.