'Demokrasicilik oyunu' başladı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor

2013 yılı asgari ücret tutarını belirlemek için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu çerçevesinde AKP hükümeti “demokrasicilik oyunu” oynamaya hazırlanıyor. Bugün toplanan Komisyon’a alternatif olarak insanca yaşanacak asgari ücret mücadelesi veren emekçiler ise kendi taleplerini açıklayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyon’u 2013 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplanıyor. 2013 yılı için “ekonomide yumuşak inişi” ve bütçe tedbirlerini öngören AKP hükümeti yeni asgari ücret tutarını “2013-2015 Orta Vadeli Ekonomik Program” çerçevesinde çoktan belirlemiş durumda.

Bugün toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılında geçerli olacak olan asgari ücret tutarını belirlemek üzere görüşmelere başlayacak. 5 işçi, 5 işveren ve 5 devlet temsilcisinden oluşan komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor.

2013’te uygulanacak asgari ücret için AKP hükümeti ilk altı aya yüzde 3 ve ikinci altı aya yüzde 3 zam teklifi ile masaya oturacakken, işçi temsilcileri ise asgari ücretin en düşük kamu emekçisinin maaşına eşitlenmesini ve rutin zammın ötesinde “insanca yaşanacak bir asgari ücret” talep ediyor.

Emekçiler de kendi taleplerini açıklamak için toplanıyor
DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş, asgari ücret görüşmeleri öncesinde 24 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da bir Asgari Ücret Çalıştayı düzenlemişti. Çalıştay’da emekçilerin insanca yaşayabileceği asgari ücretin temel kriterlerini ve tespit mekanizmalarının ne olması gerektiğini tartışılmış ve ortak bir mücadele programının oluşturulmuştu.

Öte yandan, Dev Sağlık-İş bugün toplanacak Komisyon ile aynı gün emekçilerin de insanca yaşamaya yetecek asgari ücret için kendi taleplerini açıklamak üzere toplanacaklarını duyurmuştu.

Asgari ücrete yüzde 3 zam veren hükümet, sadece doğalgaz ve elektriğe yüzde 47,88 zam yaptı
Milyonlarca emekçiyi ve ailesini yakından ilgilendiren asgari ücret tutarı halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940,50, net 739,79 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücret 16 yaşından küçükler için ise brüt 805,50, net 643,14 lira.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 200,71 lira, 16 yaşından küçük işçiler için 162,36 lira kesinti yapılıyor. Bir asgari ücretlinin eline asgari geçim indirimiyle birlikte aylık 773 lira geçiyor.

Hükümetin 2013 Yılı Programı’nda yapılan asgari ücret planlamasına göre, asgari ücrete önümüzdeki ocak ve temmuz aylarında yüzde 3’er artış yapılması planlanıyor. Bu artışla 2013’ün ilk 6 ayı için net asgari ücret, 760 lira düzeyinde kalacak.

Bu yıl için öngörülen yüzde 3’lük zam oranı geçen yılın gerisinde kaldı. Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 5,91, ikinci 6 ay için yüzde 6,09 oranında artırılmış ve yıllık artış oranı ise yüzde 12,37 olmuştu. Oysa sadece doğalgaz ve elektriğe bu yıl yüzde 47,88 zam yapıldı.

Türk-İş: "İnsanlık onuruyla bağdaşan bir asgari ücret"
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise, “Asgari ücrette, çağdaş bir toplum içinde yaşayan işçinin, ailesi ile birlikte olağan ihtiyaçlarının karşılanması esas olmalı” dedi. Kumlu, Türk-İş'in taleplerini şöyle sıraladı:

* İnsanlık onuruyla bağdaşan, bilimsel verilerle hesaplanan bir asgari ücret.
* İşçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamanın TÜİK verileriyle yapılması.
* Sanayi, tarım veya bölge, yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan asgari ücretin tek tutar olması.
* İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için bir iyileştirme tutarının, TÜİK tarafından bilimsel olarak belirlenecek tutara ilave edilmesi.
* Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınması.
* Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesi.

Hükümet işçiden kısarken, patrona kesenin ağzını açtı
Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Başkanı Erol Ekici ise asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkati çekerek şunları ifade etti:

“Tespit edilecek asgari ücret açlığa son vermeli. Kimsenin başka ülkede yaşama şansı yok, herkes bu ülkede doyacak. Asgari ücret görüşmelerinde Türk-İş, sokağın sesine kulak veren değil, hükümetin verdiğiyle yetinen bir yapıda oldu. Umarız bu sene değişir.”

DİSK Genel Sekereteri Adnan Serdaroğlu ise Dev Sağlık-İş’in düzenlediği çalıştayda asgari ücretin Türkiye’de çalışanların yüzde 44’ünü doğrudan ilgilendirdiğini belirterek açlık sınırının 1,050 TL, yoksulluk sınırının ise 3,300 TL olduğunu anımsatmıştı. Serdaroğlu, bu koşullarda asgari ücretlinin 740 lira ile geçinmeye çalıştığını ifade etmişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’yla “demokrasicilik oyunu” sergileyecek olan AKP’nin bu tutumuna dikkat çeken Serdaroğlu, aynı zamanda 2013 Yılı Programı’nda asgari ücretliye 23 liralık zam öngörülürken, bütçeden patronlara asgari ücretli dâhil çalışan başına 47 TL ile 183 TL arasında bir sigorta prim teşviği verildiğini belirtmişti.

AKP’den asgari ücrete 23 liralık zam, milletvekiline 12 bin liralık "hediye"
Açlık sınırının 1047 TL, yoksulluk sınırının 3312 TL, asgari ücrete yapılacak zammın 23 TL gibi absürd bir miktarda belirlendiği düşünüldüğünde şu günlerde Meclis Etik Kurulu’nun oluşturduğu Etik Komisyonu’nun tamamlamış olduğu taslak ayrıca dikkat çekiyor.

Taslağa göre, milletvekillerine hediyede üst sınır 12 bin lira olarak belirleniyor. 'Kamu Yararını Gözetmek', 'Hediye Almamak' gibi ilkeler etik ilkeler içerisinde sayılırken bu yasa tasarısının nasıl oluşturulduğu ise merak konusu.

DİSK Araştırma Enstitüsü'ne göre ise yıllık olarak geçtiğimiz yılın aynı ayına göre açlık sınırı 84, yoksulluk sınırı ise 265 TL artış gösterdi. 2012 yılında asgari ücret ise bir önceki yılın aynı ayına göre asgari geçim indirimi dâhil, 630 TL’den 701’TL düzeyine yükselmişti. 71 TL’lik bu artışa göre asgari ücret ile açlık sınırı ve yoksulluk sınırı arasındaki fark iyice açıldı.

(soL- Haber Merkezi)