Çorlu’da metal işçileri sokağa çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şubesi’nin örgütlü olduğu Daiyang Metal’de toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine işçiler uyarı eylemi yaptı.

Tekirdağ Çorlu’da işverenin kendilerine sefalet ücreti dayattığını ifade eden Daiyang Metal İşçileri uyarı eylemi yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler Çorlu Heykel Meydanı’nda bir araya gelerek alkış ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş boyunca “Genel grev genel direniş”, “Direne direne kazanacağız”, “Sözleşme hakkımız engellenemez”, “İşçi memur el ele genel greve, Sözleşme yoksa barışta yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşçiler birleşin iktidara yerleşin” sloganları atılırken, eyleme, DİSK Genel İş, DİSK Tekstil, Basın İş, TKP ve sendikalı oldukları için işten atılan Hobim İşçileri destek verdi.

Çıkarılacak yasaların hiçbir farkı yok
Çorlu Belediye Meydanı’nda tamamlanan yürüyüş sonrası Birleşik Metal İş Trakya Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan Metal İşçilerine seslendi.

AKP İktidarının dayatmalarıyla 12 Eylül’ün ürünü olan 2821 ve 2822 sayılı sendika kanunlarının TBMM’de görüşüldüğünü dile getiren Duvan, çıkarılmak istenilen yasanın halen yürürlükte olan yasalardan esasta hiçbir farkı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Tersine bu yasalar ile toplu sözleşme yapma hakkı daha da kısıtlanıyor. Örgütlenme ve grev hakları karşısında şu an var olan yasaklar neredeyse olduğu gibi sürüyor. Mevcut yasadaki yüzde 10 işkolu barajı, yasa tasarısında kademeli olarak azaltılıyor ve yüzde 3’e düşürülüyor, ancak işyerlerindeki yüzde 50+1 barajı sürüyor. İşletme barajı ise yüzde 40. Ancak, toplu sözleşme yapmak için yetkili sendikanın belirlenmesindeki yeni şartlar nedeniyle işkolu barajını geçmek birçok işkolunda olanaksız hale getiriliyor. Bu yasa ile halen tolu sözleşme hakkını kullanan sendikaları yarısından fazlası toplu sözleşme yapamaz hale gelecek. 29 yıldır yürürlükte olan sendikalar ve toplu sözleşme yasalarının değiştirilmesi hükümet, sermaye örgütleri, Türk İş ve Hak İş ortaklığı ile engelleniyor.”

Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız
Hükümetin bu hak gasplarının yanında, işverenlerin de işçilerin haklarını koruyup geliştirmesini engellemeye çalıştığını ifade eden Duvan, “Bunun son örneğini Daiyang işyerinde yaşıyoruz. Daiyang’da, işveren bizlere sefalet ücreti dayatıyor. Burada çözüm bulamazsak, grev dahil her türlü mücadeleden de geri durmayacağımız bilinmelidir” dedi.

Daiyang işverenini son kez işçilerin haklı taleplerine kulak vermeye çağıran Duvan, “Her gün zam yağmuru altında kaldığımız bugünlerde, bizlere komik ücret artışları dayatmaktan vazgeçsin. Bu çağrımız yanıtsız kalırsa, biz de grev hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Bunun da bilinmesini istiyorum. İşçilerin haklarına yönelik bu kapsamlı saldırıya karşı, tüm işçilerin birlikte mücadele etmesinden başka yol yoktur. Metal işçileri, haklarına ve geleceğine sahip çıkacaktır” dedi.

Duvan’ın konuşmasının ardından söz alan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısını protesto etmek için Meclis’e yürümek isteyen DİSK üyelerine polisin biber gazı ile müdahale etmesi sert bir dille eleştirdi.

Mücadele eden kazanıyor
Eylem sonrası görüşlerini aldığımız Daiyang Metal Baştemsilcisi İsmail Turanlı, fabrikada yapılan oylamada grev kararı çıkması üzerine patronun lokavt kararı aldığını söyledi. İşveren tarafından fabrikada yoğun bir baskı oluşturulduğunu ifade eden Turanlı şöyle konuştu:

“İşçiler üzerinde sendikadan istifa etmeleri yönünde bir baskı var. Hatta bazı arkadaşlarımızın evlerine gidiyorlar ve sendikadan istifa etmeleri için çalışıyorlar. Şuan için bu durum ters tepmiş durumda ve işçiler sendikalarına daha fazla sahip çıkıyor. Metal İşçileri olarak bu süreçte geri adım atmayacağız. Şartlarımız kabul edilemeze işçi arkadaşlarımızın büyük çoğunluğunun kararıyla greve çıkacağız. İşçiler bu dönemde mücadele edenin kazandığını görüyor. Bizde haklarımız için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve kazanacağız.”

(soL - Çorlu)