'Biz açlıkla uğraşıyoruz, ya o 550 el?'

Emekli milletvekili maaşlarının yüzde yüz oranında arttırılması bir yana, asgari ücretle çalışan işçiler, sendikalı oldukları için işten atılmaya devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı taşeron firmada, sendikalı oldukları için işten atılan işçilere, vekil maaşlarına yapılan zammı nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

“Kıyak emeklilik” olarak tanımlanan ve emekli milletvekilleri ve bakanların maaşlarını 7750 TL’ye çıkaran düzenlemeyi sendikalı oldukları için işten çıkarılan Beşiktaş Belediyesi işçilerine sorduk. Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı Beltaş şirketinde çalışan Genel İş üyesi 135 işçi ve toplamda 178 işçinin işlerine 31 Aralık tarihinden itibaren son veriliyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta yürüyüş yapıp tepkilerini dile getiren işçiler bugün yine Beşiktaş Belediyesi önüne yürüyerek tepkilerini dile getirdiler.

“Milletvekilleri zam alıyor, biz hak alamıyoruz”
Belediye önünde yapılan basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yapan işçilere, emekli milletvekilleri maaşları yüzde yüz arttırılırken, sendikalı oldukları için işten atılmalarını nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Uzun süredir belediyede çalışan Ekrem Tuncer, milletvekili maaşlarına yapılan düzenlemenin içler acısı olduğunu dile getirdi. Kendilerinin, iş güvencesi istedikleri ve sendikalı oldukları için işten çıkarıldığını belirten Tuncer, “Biz güvenceli çalışmak istedik. Aldığımız para zaten asgari ücret. Biz bununla geçinelim derken işten atıldık. Meclisteki partiler ise kendilerinin maaşlarına yüzde yüz zam yaptı. Durum içler acısı” diye konuştu.

Sendikalı ve güvenceli olduğu için işten atıldığını belirten Serdar Akça ise, milletvekillerinin kendileri için yaptıklarının çok küçük kısmını bile işçiler için yapmadığını söyledi. Buna tepki gösterip hak aradıklarında hemen kapı önüne konduklarını vurgulayan Akça, “Vekiller her zaman alıyor biz ise her zaman kapı önüne konuyoruz. Bu bir türlü değişmiyor” dedi.

İşçilere destek olmak için eylem katılan Şişli Belediyesi Fen İşlerleri çalışanı Remzi Uğurlu, vekillerin maaşına sürekli zam yapıldığını, bunun artık normalleştiğini söyledi. İşçiler açısından durumun çok kötü olduğunu belirten Uğurlu, “Biz açlıkla uğraşıyoruz, onlar bir kerede 550 eli kaldırıyor. Buna hak vermek mümkün mü? Biz açlıkla uğraşırken ya o 550 el ne yapıyor? Keyif yapıyor” diye konuştu.

İşten çıkarılan bir diğer işçi Rıdvan Çalışkan ise şöyle konuştu: “Milletvekilleri bir kerede kendilerine yüzde yüz zam yapıyor ama biz örgütlü olalım diyoruz ona izin vermiyor. Milletvekilleri kendileri çalıp kendileri oynuyor. İşçiler bir dilim ekmek fazla isteyince ise kapı önüne koyuyor.”

İşçilerden İbrahim Özkul ise, işçiyi düşünen olmadığı için durumun normal olduğunu söyledi. 2 yıllık öğretim gördüğünü 4 yıl açık öğretim okuduğunu ancak iş bulamadığı için Beşiktaş Belediyesinde çalıştığını belirten Özkul, burada haklarını aramalarına ise izin verilmediğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu’ndan cevap yok
Beşiktaş Belediyesi önünde işçiler adına basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hikmet Aygün, Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı Beltaş şirketinde çalışan ve Beşiktaş ilçesinin park ve bahçelerini düzenleme işlerini yapan işçilerin, sendikalı oldukları gerekçesiyle 31 Aralık’ta işlerine son verileceğini dile getirdi. Konuyla ilgili, her fırsatta taşerona karşı olduğunu ve sendikalaşmanın yanında olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na başvurduklarını ama bir türlü kendisinden cevap alamadıklarını belirten Aygün, CHP’nin söylemlerini hayata geçirmesi ve bu çirkin politikadan vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Genel İş olarak işçilerin haklarını ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını belirten Aygün, eğer bu politikadan vazgeçilmezse 1 Ocak’tan itibaren Beşiktaş Belediyesi önünde çadır direnişine başlayacaklarını söyledi.

(soL - İstanbul)