Birleşik Metal-İş: 'Çalışma Bakanlığı suç işliyor!'

Bosch fabrikasında yasal çoğunluğu sağladığı ve daha önce başvurduğu halde Birleşik Metal-İş sendikası yerine “mafya tipi” sendikacılığın en önemli örneği olan Türk Metal’e hukuka aykırı olarak yetki veren Çalışma Bakanlığı “suç işliyor!” Birleşik Metal-İş gazetelere ilan vererek durumu ifşa etti.

Bursa’da bulunan Bosch fabrikasında yasal çoğunluğu sağladığı halde 8 aydır yetki için bekleyen Birleşik Metal-İş sendikasını göz ardı eden Çalışma Bakanlığı sarı sendika Türk Metal ile işbirliği yaparak bir skandala neden oldu.

Çalışma Bakanlığı 4 Mayıs 2012 tarihinde Birleşik Metal-İş’in yaptığı yetki başvurusunun sonuçlanmasını beklemeden 4 ay sonra başvuran sarı sendika Türk Metal’e yanıt verdi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş sendikası, Bosch işvereninin MESS üyesi olduğunu ve 200 civarında MESS üyesi işyerinde çalışan 85 binin üzerinde işçinin toplu sözleşme yetkileri için 4 Mayıs 2012 tarihinde başvurduğu halde bu işyerlerinin hiç biri için yetkiler gelmemişken niye sadece Bosch’un çoğunluk tespit yazısının gönderildiğini sordu.

Daha önce başvurduğu ve yasal çoğunluğu sağladığı halde yetkinin Türk Metal’e verilmesinin hukuk dışı olduğunu ve sorumluların bulunarak cezalandırılmasını talep eden Birleşik Metal-İş, bu hukuksuzluğu bugün gazetelere ilan vererek dile getirdi:

Çalışma Bakanlığı suç işliyor

“İşçi iradesine saygı istiyoruz! Referandum öneriyoruz!” diyen Birleşik Metal-İş’in ilanında şu ifadelere yer verildi:

Bursa’daki binlerce Bosch işçisi Mart 2012 tarihinde kitlesel olarak sarı sendika Türk Metal’den istifa edip halaylar çekerek, DİSK Birleşik Metal-İş’e üye oldular.

Bosch işçileri 30 yılı aşkın süredir kendilerini sermayeye teslim olmaya zorlayan sarı sendikal anlayışı işyerlerinden kovup özgürleşme yolunda tarihsel bir adım attılar.

Atılan bu adım 12 Eylül’de kurulan işbirlikçi, dayatmacı sendikal düzene karşı ve düzenin efendileri Bosch işçilerinin bu yürüyüşünü bastırmak için ellerinden geleni yaptılar.

Bosch işçileri yılmadılar, büyük bir onur ve cesaretle özgürlük yürüyüşlerini sürdürdüler. Bu kez 12 Eylül’ün sendikalar yasasını değiştirmekle övünen devlet devreye girdi. 200 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecini yeni yasa çıkmadığı için donduran Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte daha hiçbir işyerinin çoğunluk tespit talebini incelememişken sadece Bosch işçileri için sarı sendikanın eline yazı tutuşturarak propaganda için apar topar işyerine göndermiştir.

Yapılanlar özgürlüklerine yürüyen Bosch işçilerini yeniden sarı sendikanın hapishanesine hapsetme işlemidir, tümü ile hukuk dışıdır çünkü birden fazla sendikanın çoğunluk tespiti için başvurduğu işyerlerinde sonraki tarihli başvurulara yanıt verilemeyeceği mahkeme ve Yargıtay kararları ile kesinleşmiştir.

Birleşik Metal-İş’in 4 Mayıs tarihli başvurusuna yanıt verilmeden Türk Metal’in 10 Eylül tarihli başvurusu yine çoğunluğu olmamasına rağmen yanıtlanmıştır. Bu işlem hukuk dışıdır ve sorumluları bu hukuk dışı işlemin bedelini ödemek zorundadır.

Bu nedenle eğer Çalışma Bakanı bu hukuk dışılığa ortak değilim diyorsa Bosch işçileri için yapılan hukuk dışı işlemin sorumlularını ortaya çıkarmakla görevlidir. Aksi takdirde kendiside hukuk dışılığa ortak demektir.

Yeni Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası’nın işçi hak ve özgürlüklerinin önüne bir engel olarak konulduğu Bosch işçilerinin yetki sürecinde ortaya çıkmıştır. İşçilerin sendika seçme özgürlüğü hükümet, sarı sendika ve sermaye işbirliği ile gasp edilmeye çalışılmıştır. “

Buna izin verilmeyecek, Bosch işçilerinin ekmeği ile oynayanlar başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere hukuksal yollardan mutlaka hesap sorulacaktır. Daha önce aynı yöntemlerin denendiği birçok işyerinde olduğu gibi Bosch’ta da toplu sözleşme yetkisi işçilerin istediği şekilde Birleşik Metal-İş Sendikası’nda olacaktır.”

Serdaroğlu: “Bosch işçilerinin ekmeği ile oynayanlardan başta Çalışma Bakanlığı'ndan hesap sorulacaktır”
Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise yaptığı açıklamada, Bursa'da 6 aydan bu yana Bosch Fabrikası'nda sendikalar arasındaki yetkinin Türk Metal Sendikası'na verildiğini ifade etti.

Serdaroğlu, "’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı suç işliyor’ dedik. Yüreği varsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Ben, benim personelim suç işlemedi' desin, gelsin izah etsin, kanıtlasın. Aksi takdirde suçun ortağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından işçiler, 'Faruk istifa' diye slogan atarak bakanının istifa etmesini talep etti.
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bursa Şubesi'nde son zamanlarda Bosch Rexroth Fabrikası'ndaki yetki devri ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

Bosch Rexroth Fabrikası'nda işçi sayısında üstünlüğü kendi sendikalarında olduğunu öne süren Serdaroğlu, buna rağmen yetkinin Türk Metal Sendikası'na verildiğini söyledi. Burada işçilere haksızlık yapanların bedelini ödeyeceklerini anlatan Serdaroğlu, sonunda yetkinin resmi olarak Birleşik Metal İş Sendikası bünyesinde olacağını dile getirdi.

Serdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan destek alan bazılarının kısa dönemli sevinçler yaşadıklarını, işçilerin moralini bozarak kendi yanlarına çekmeye çalıştıklarını vurguladı.

(soL- Haber Merkezi)