Bakan emekçileri tehdit etti: 'Grev yasağını bir cümleyle tekrar koyarız'

AKP, çok ses getiren havayolu emekçilerinin kararlı direnişi neticesinde grev yasağını geri çekmek zorunda kaldı. Ancak grev haklarını geri alan ve 305 işçinin işe iadesi için mücadelelerine devam eden emekçileri Bakan Çelik açıkça tehdit etti: “Grev yasağını tekrar koyarız”

29 Mayıs 2012 tarihinde AKP hükümeti THY yönetimi ile yaptığı işbirliği sonucunda yürürlüğe koyduğu sivil havacılıkta grev yasağını geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası"yla kaldırarak geri adım atmıştı. Çok ses getiren havayolu emekçilerinin kararlı direnişi neticesinde grev yasağını geri çekmek zorunda kalan AKP'nin Çalışma Bakanı Faruk Çelik emekçileri açıkça yasağı geri getirmekle tehdit etti.

Hukuksuz yasa geri çekildi
Grev hakkı ellerinden alınan ve işten atılan havayolu emekçilerinin hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunun desteğini arkalarına alarak sürdürdükleri direniş sonuç vermişti, AKP iktidarı THY yönetimiyle işbirliği yaparak bir gecede havacılık işkoluna getirdiği grev yasağını yeni yasadan çekmek zorunda kalmıştı.

Buna göre, 16 Ekim’de Meclis Genel Kurulunda kabul edilen yeni yasanın "Grev ve Lokavt Yasakları"nı düzenleyen 62.maddesinde sivil havacılık tekrar grev yasağı kapsamından çıkarılarak, grev hakkı yeniden tanınmış oldu.

Böylece sürdürülen kararlı direniş neticesinde hükümetin attığı bu geri adım işten atılan 305 işçinin tekrar geri alınması yönündeki kamuoyu beklentisini yeniden güçlendirmiş oldu.

“Grev yasağını bir cümleyle tekrar koyarız”
Diğer taraftan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, havayolu ulaşımında grev yasağını ortadan kaldıran yasal düzenlemenin ardından yaptığı açıklamada emekçileri "grev yasağını geri getirmekle" tehdit etti ve şu ifadeleri kullandı:

"Havayolu sendikasının, ‘Hakkımızı söke söke alırız, vura kıra alırız’ yaklaşımının” doğru olmadığını belirten Çelik, “Grev yasağını kaldıran düzenleme bir cümlelik bir madde, yasağı nasıl kaldırdıysak, yine bir cümleyle koyabiliriz. Yaparız diye söylemiyorum, sendikanın daha makul olması açısından söylüyorum.”

ITF: “305 kişinin işe iade edilmesinin zamanı çoktan gelmiştir”
Söz konusu direnişte grev hakkı elerlinden alınan ve işten atılan havayolu emekçilerine destek olan TF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) da konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

ITF Genel Sekreteri David Cockroft, havacılık sektörüne dört buçuk ayı aşkın bir süre önce getirilmiş olan grev yasağının kaldırılmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Temel haklara yönelik bu çirkin saldırı Türk havacılık sendikası Hava-İş ve ITF tarafından haklı bir biçimde eleştirildi. Bu protestoların sonuç vermesi ve bu pespaye yasal düzenlemenin gömülmüş olması karşısında mutluluk duyuyoruz. Böylece, Türkiye Çalışma Bakanı bana bu yasağın kaldırılacağı konusunda şahsen verdiği sözü yerine getirmiş oldu. Ne var ki, Türk Hava Yolları’nın grev yasağı getiren değişikliği protesto ettikleri için işten çıkarmış olduğu işçilerin işlerine iadesini sağlamak üzere müdahalede bulanma sözü konusunda ise hâlâ sonuç almasını bekliyoruz.”

ITF Başkanı Paddy Crumlin ise “Grev yasağı bu şekilde ortadan kalkmışken bu haksız yasal düzenlemeye karşı çıkmış olan 305 kişinin işe iade edilmesinin zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

Ayrıca karar üzerine açıklama yapan Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin ise, “Hükümet çağdışı bir kararla getirmiş olduğu grev yasağına karşı ortaya çıkan tepki nedeniyle yaptığı yanlıştan vazgeçmek zorunda kalmıştır. Direnişinin 143. gününde olan havayolu emekçilerinin haklı ve kararlı direnişlerinin grev yasağının geri çekilerek ilk aşamasının tamamlamıştır. Şimdi sıra işten çıkarılan 305 işçinin işlerine iade edilmesindedir” şeklinde konuşmuştu.

(soL- Haber Merkezi)