Ağustos ayında 158 işçi çalışırken hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ağustos ayında en az 158 işçinin işbaşındayken yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ağustos ayındaki ölümlerle birlikte, 2014 yılının ilk 8 ayında en az 1270 işçi hayatını kaybetti.

(soL - Haber Merkezi) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ağustos ayında en az 158 işçinin işbaşındayken yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ağustos ayı, Soma maden faciasının yaşandığı Mayıs ayından sonra, bu yıl en çok işçinin öldüğü ay. Ocak ayında 97, Şubat'ta 82, Mart'ta 122, Nisan'da 121, Mayıs'da 417, Haziran'da 146, Temmuz'da ise 127 işçi yaşamını yitirmişti. Yani sadece 2014 yılının ilk sekiz ayında en az 1270 işçi hayatını kaybetti.

Tarım ve İnşaat her zamanki gibi...
İş cinayetleri en çok tarım, inşaat iş kollarında yaşandı. Özellikle yaz aylarında iş yoğunluğu artan söz konusu iki sektör her sene olduğu gibi can almaya devam ediyor. Tarım, orman işkolunda 40 emekçi inşaat ve yol işkolunda 40 işçi taşımacılık işkolunda 13 işçi enerji işkolunda 9 işçi belediye işkolunda 9 işçi tekstil, deri işkolunda 6 işçi ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 6 emekçi madencilik işkolunda 5 işçi çimento, toprak, cam işkolunda 4 işçi ağaç, kağıt işkolunda 4 işçi petro-kimya, lastik işkolunda 3 işçi metal işkolunda 3 işçi gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 3 işçi sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi basın, gazetecilik işkolunda 2 işçi konaklama, eğlence işkolunda 2 işçi savunma, güvenlik işkolunda 2 işçi iletişim işkolunda 1 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bunların yanında ölen 3 işçininse çalıştığı işkolu belirlenemedi.

Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 emekçinin 135’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden 20’si çiftçilerden ve küçük toprak sahiplerinden oluşuyor. İnşaat işkolunda çalışan 40 işçinin tamamının taşeron işçi olduğu tespit edildi.

3.Köprü, HES’ler ve kentsel dönüşüm işçileri öldürüyor
Raporda AKP'nin övündüğü projelerde yaşanan iş cinayetlerine de geniş yer verildi. 3.Köprü inşaatında İstanbul Demirciköy yakınlarında, hafriyat işinde taşeron olarak çalışan kamyon şoförü Nurettin Kaltakçı yaşamını yitirdi. Yine aynı projenin bir ayağı olan otoyol çalışmasında Bursa Gemlik’te taşeron silindir operatörü 42 yaşındaki Saffet Atış, Körfez geçici köprü yolunda can verdi. Son olarak yine bir taşeron işçi olan 41 yaşındaki Mehmet Çelik, Ordu Çamaş’ta yapılan HES inşaatında üzerine kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

10 çocuk daha yitip gitti...
Ağustos ayında hayatını kaybeden 158 işçiden 10'u da çocuk işçiydi. Bu çocuklardan 10 yaşındaki çiftçi Çetin Akdoğan Adana’da tarlaya çalışmaya giderken sulama kanalına düşerek, 13 yaşındaki mevsimlik biber işçisi Seda Nur Tatar içinde bulunduğu işçi minibüsünün kaza yapması sonucu, 13 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Ayşe Alda ve 15 yaşındaki ablası Zehra Alda baraj gölünde boğularak, 13 yaşındaki paket servis işçisi E.P., İstanbul’da bir otomobilin çarpmasıyla yaşamını yitirdi.