200 çocuğun hayatı 75 milyon dolar

Nijeryalı çocukları kobay olarak kullandığı ortaya çıkan ilaç tekeli Pfizer, onaylanmamış ilaç kullanımı nedeniyle öldürdüğü 200 çocuk için ailelere mahkeme dışında 75 milyon dolar ödeyecek.

soL (DIŞ HABERLER) 1996 yılında Nijerya'nın gecekondu mahallelerinde kamp kurarak onaylanmamış ilaçları üzerinde denediği 200 çocuğun ölümü, sağır, kör veya felç olmasından sorumlu tutulan Pfizer, "kobay" çocukların ailelerine mahkeme dışında 75 milyon dolar ödeyerek olayı kapatmaya çalışıyor.

Nijerya'nın en büyük eyaleti Kano'da görülen ve 1996'da bölgede yaşanan menenjit salgını sırasında meydana gelen olaylara ilişkin davada, Pfizer'a fesat tertip etme ve kasti zarar vermenin de aralarında olduğu 8 ayrı suçlama getirildi. Pfizer için çalışan 8 yönetici ve araştırmacıya 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken kurban yakınları da şirkete karşı 2 milyar dolarlık bireysel tazminat talebinde bulundular.

Nijerya'da ne olmuştu?
Pfizer ekibinin Nijerya'nın menenjit salgınından ençok etkilenen gecekondu mahallelerinde 2 hafta boyunca yüzlerce çocuklar üzerinde onaylanmamış ilaçlar kullandı. İlaçların kullanımının ardından 11 çocuk öldü kalan 189 çocuk, felç, kör, sağır oldu, bazı çocuklarda konuşma bozuklukları veya beyin hasarı ortaya çıktı. Firma hakkında, geliştirilmesi tamamlanmamış ilacı çocuklar üzerinde denemek, bu yüzden çocuk ölümlerine ve ağır bedensel zararlara neden olmak suçlamasıyla dava açıldı. Pfızer'ın 200 çocuk ve bebeği kobay olarak kullanmasının, bazı çocukların ölümüne, bazılarınınsa sağır, kör olmasına, felç geçirmesine veya beyninin zarar görmesine yol açtığı ileri sürülmüştü.

Nijeryalı yetkililer, Pfizer'in araştırmacılarının 1996'daki menenjit salgınında Kano'da kurulan sahra hastanesinde yaklaşık 200 çocuk ve bebekten oluşan bir grubun yarısına henüz etkileri bilinmeyen bir antibiyotik olan "Trovan Floxacin" adlı ilacı verdiklerini, karşılaştırma grubundaki çocuklara da Hoffrnan La Roche firmasının hazırladığı bir ilacı tehlike yaratacak kadar düşük dozda verdiğini belirtmişti. Pfizer'in çocukları "kobay" olarak kullanmasının, bazı çocukların ölümüne, bazılarınınsa sağır, kör olmasına, felç geçirmesine veya beyninin zarar görmesine yol açtığına dikkat çekiliyor. Pfizer ise iddiaları reddetmiş ve yasalara uygun davrandığını öne sürmüştü.