Savaşa karşı bir ses de Samsun’dan

Tezkerenin geçmesinin ardından savaşa karşı bir ses de Samsun’dan yükseldi. TKP’nin çağrısıyla bir araya gelen kurumlar ortak bir basın açıklaması yaparak savaşa hayır dediler.

Akçakale’de yaşanan saldırı sonrası beş yurttaşın yaşamını kaybetmesi, ardından Türkiye tarafından Suriye mevzilerinin bombalanması ve AKP ve MHP oylarıyla savaş tezkeresinin Meclis’ten geçirilmesini protesto etmek için TKP’nin çağrısıyla bir araya gelen KESK, Halkevleri, PSAKD, 78’liler Derneği, Emekli-Sen, Dev Sağlık- İş, Solcu Liseliler, Liseli Genç Umut, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TKP, ÖDP, HDK, CHP, Sürekli Devrim Hareketi üyeleri Samsun Akbank önünden yürüyüşe geçerek Süleymaniye Geçidi’ne geldi. Yürüyüş boyunca “AKP elini Suriye’den çek”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atan kitle “Suriye’yle savaş istemiyoruz. Zam, zulüm, savaş işte AKP- Emek ve Demokrasi Güçleri” pankartı arkasında yürüdü.

Süleymaniye Geçidi’nde yapılan basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü Uğurcan Albak yaptı. Albak, Hatay'dan sonra Akçakale'yi de silahlı grupların kol gezdiği bir yer haline getirerek tam bir aydır fiilen savaşın etkilerini yaşatan AKP’nin, savaş kışkırtıcılığına hız verdiğini belirtti. İçerde ve dışarda savaş politikalarını tırmandıran iktidara karşı, savaş istemeyen Türkiye halklarının sesini duyurmak için toplandıklarını belirten Albak, “Türkiye halklarının Suriye ile savaşa, askeri müdahaleye karşı olması, barış istemesi ise AKP iktidarını sıkıştırmış, savaş politikalarını meşrulaştırmak için bir yandan gerici bir saflaşma yaratmak amacıyla Alevi ve Kürt düşmanlığına sarılmış, diğer yandan ise fiili bir savaşı körüklemek için bahaneler üretmeye başlamıştır. Meclis'te AKP ve savaş çığırkanı destekçisi MHP oylarıyla geçirilen tezkere, hali hazırda Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddelerle Suriye halklarına da bu topraklardan ölüm kusmak amacını taşımaktadır.” dedi.

Albak, savaş politikalarında bardağı asıl bardağı taşıranın AKP iktidarı olduğunu, AKP iktidarının bu topraklardaki halkların savaş karşıtlığını, iktidar politikalarına karşı çıkışları da şiddetle bastırma, faşist baskı ve zor politikalarıyla sindirme çabasına hız verdiğini, Meclis’e yürümek isteyen Halkevleri üyelerine ve Çanakkale’de savaşı protesto edenlere saldırıldığını belirterek “Topraklarımızda çetecileri barındırmaktan imtina etmeyenler barış isteyenlerin üzerine polis şiddeti ve baskı ile yürümeye çalışmaktadır. AKP sıkıştıkça saldırganlaşmaktadır. Emekçilerin vergileriyle istemedikleri bir savaşa bütçe ayıran AKP her yaşamsal ihtiyaca ve kamusal hizmete yaptığı zamlarla da savaşı emekçilerin tüm gündelik yaşamına yaymaktadır.” dedi.

AKP’nin derhal içerde ve dışarda savaş politikalarına son vermesi, Suriye'de savaşanların barındığı kampların derhal kapatılması, Suriye’den sivil insanlar dışında kalan çeşitli milis, çetelerin Türkiye’ye giriş çıkışlarının derhal engellenmesi, Savaş Bakanı Davutoğlu’nun derhal istifa etmesi talepleriyle açıklamasını sürdüren Albak, “Suriye ile savaşa izin vermeyeceğiz. Emperyalizmin askeri olmayacağız, emperyalizme karşı mücadeleyi büyüteceğiz.” diyerek açıklamasını bitirdi.

(soL - Samsun)