Metin Lokumcu’nun katledilişinin 1. yılında İstanbul'da eylem

Tayyip Erdoğan’ın Hopa mitingiyle polisin saldırısı sonucu gaz bombalarından ötürü hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun katledilişinin 1. yılında İstanbul’da bir araya gelen yüzlerce kişi, “Metin Lokumcu onurumuzdur. Katil AKP hesap verecek” diyerek AKP Şişli İlçe Binası’na yürüdü.

Tayyip Erdoğan’ın 12 Haziran seçimleri sürecinde miting yapmak için gittiği Hopa’da emeğine, suyuna, deresine sahip çıkan Hopalılara polisin yoğun saldırısıyla gaz bombalarından ötürü yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun katledilişinin üzerinden 1 yıl geçti...

Sendikalar, meslek örgütleri, dernekler, siyasi partiler Lokumcu'yu andılar
31 Mayıs günü Hopa’da AKP’nin polislerinin katlettiği Metin hoca için İstanbul’da bir araya gelen yüzlerce kişi yaşananları lanetledi. DİSK, KESK, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Tabip Odası, Karadeniz İsyandadır Platformu, Munzur Çevre Derneği, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri gibi sendika, meslek örgütleri ve derneklerle birlikte TKP, ÖDP, BDP, EMEP, ESP, EHP, SDP siyasi parti üyeleri bir araya gelerek eylem gerçekleştirdi.

"Katil AKP hesap verecek"
Şişli Camii önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, “Metin Lokumcu onurumuzdur”, “Lokumcunun katili, AKP’nin polisi, "Her yer Hopa, her yer direniş”, “Katil AKP hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla AKP Şişli İlçe binasına yürüdü.


“Hopa halkı AKP’ye direnişle cevabını vermiştir”
AKP Şişli İlçe binası önünde yoğun çevik kuvvet ekiplerinin biriktiği görülürken AKP binasına yaklaşan kitle burada basın açıklamasını gerçekleştirdi. Ortak açıklamayı okuyan ÖDP İstanbul İl yöneticisi Nazmi Algan, olayın yaşandığı 31 Mayıs tarihini hatırlatarak, “Hopa halkı susmamış, boyun eğmemiş, HES’leri bahane edip deresini satışa çıkaran, çayda emeğinin hakkını gasp eden, emek, halk ve doğa düşmanı AKP iktidarına direnişle cevabını vermiştir” dedi.

'Lokumcu’nun katilleri, işkenceciler yargılanmadı'
Hopa halkına yapılan saldırı sonrası gösterilen tepki eylemleri ile birlikte yaşanan ev baskınları, gözaltılar, işkence ve tutuklamaları hatırlatan Algan, ne Lokumcu’nun katillerinin ne de “Her yer Hopa, her yer direniş” diyenlere işkence yapanların yargılanmadığına dikkat çekti.

Metin Lokumcu, Hacı Zengin, Çayan Birben…
AKP’nin emekçilere, Kürtlere, aydınlara, gazetecilere, HES karşıtlarına yönelik gittikçe artan saldırılarını da vurgulayan Algan, Metin Lokumcu gibi Hacı Zengin’in ve henüz yaşamını yitiren Çayan Birben’in de gaz bombalarıyla öldürüldüğünü ifade ederek, “AKP sokağı kaybettiği an kendisi de kaybedecek tam da bu nedenle her tür araç ve kurumla faşist baskıyı artırmaktadır” diye konuştu.

Emekçiler, öğrenciler, sanatçılar da sokaktaydı
Lokumcu’nun hesabını sermayeden, AKP’den soracaklarını söyleyen Algan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Bugün grev yasaklarına karşı emekçiler, kölelik ücretine hayır diyen kamu emekçileri, piyasacı gerici eğitime hayır diyen öğretmenler, veliler, kadın düşmanlığına karşı bedenimiz bizimdir diyen kadınlar, özgürlük isteyen öğrenciler, ÖYM-TMY terörüne direnenler, özgür basın ve sanat isteyen gazeteciler, sanatçılar sokakta! Bugün artık hepimiz Metin Lokumcu’yuz.”

(soL – İstanbul)