Barış Derneği'nden 1 Eylül açıklaması

Barış Derneği tarafından yapılan 1 Eylül açıklamasında, "ülkemizde ve dünyada süregiden savaşlara karşı mücadelelerle dayanışmasını ilan etmekte, halkları barış umutlarını diri tutmaya çağırmaktadır" denildi.

(soL - Haber Merkezi) Barış Derneği tarafından yapılan "Barış, emperyalizme karşı mücadele etmeksizin elde edilemez" başlıklı açıklama şöyle:

"1 Eylül 2014'te Ortadoğu'da emperyalist senaryonun yenilendiği görülmektedir. Suriye'ye yönelik kirli savaş boyunca büyütülen İslam Devleti (eski adıyla IŞİD) adlı örgüt yenilenmenin temel enstrümanı halindedir.

Arap Baharı bölgenin emperyalizm yanlısı gerici diktatörlüklere teslim edilmesi operasyonuydu. Bu operasyon önce Suriye'nin direnişine çarptı, ardından diğer bir dizi önemli ülkede halkların laik, aydınlanmacı birikimine takıldı. 2014 yılı emperyalizmin karşı hamlelerine sahne oluyor.

ABD emperyalizmi kontrolü dışındaki güçleri yeniden geriletmektedir. Ukrayna'da Batı yanlısı, faşist ve Rusya karşıtı darbe Rusya'nın enerjisinin büyük kısmını emdi. Irak'ta İran'la ilintili hükümet istifaya zorlandı. Filistin'de ulusal birliğin tesis edilebileceği bir momentte son derece şiddetli bir İsrail saldırısı ve katliam tezgahlandı.

Barış Derneği Filistin halkının haklı direnişinin yanında olmaya devam edecektir.

Irak ve Suriye'yi bölünmeye sürükleyen İD adlı terör ve provokasyon örgütü, tabiatına uygun biçimde ABD'nin bölgeye doğrudan askeri müdahalesi için sahayı hazır hale getirmiş oldu.

İD'i günah keçisi ilan etmek demagojidir. İD emperyalizmin önünü açmakta ve bölgede biriken gericiliğin “beterin beteri var” mantığıyla aklanmasını sağlamaktadır. Çöken ılımlı islam konsepti, aşırı bir ucun ortaya dökülmesi sayesinde yeniden kurgulanacaktır.

Türkiye'de 2013 Haziran Direnişiyle köşeye sıkışan gerici ve faşist AKP de İD'in vahşet görüntüleri sayesinde “katlanılabilir” bir dincilik konumuna yeniden yerleşmek isteyecektir. Oysa AKP, İD'i var eden, besleyen en önemli bölge güçlerinden biridir. Gericiler arasında aslolan kardeşliktir!

Gelişmeler göstermektedir ki, Ortadoğu'da İslamcı gericilikle mücadele ile emperyalizme karşı mücadele ayrılmaz bir bütün oluşturmaktadır.

İD dehşeti bölgemizde insanlığa ve halklara karşı işlenen savaş suçlarının üstünü örtemez. Ortadoğu savaş suçlularından geçilmiyor. Barış Derneğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Suriye savaşında sorumluluk taşıyanların yargılanması konusunda hazırladığı dosya güncelliğini korumaktadır.

Barış Derneği savaş suçlarını takip etmeye devam edecektir.

Türkiye'de bölgenin emperyalist yeniden tasarımın parçası olarak bir Kürt reformuna AKP'nin son seçim başarılarıyla daha da yaklaşmış bulunuyoruz.

Barış Derneği Kürt halkının özgürleşmesinin emperyalist ve gerici planların reddinden geçtiğini bir kez daha vurgulamaktadır.

Barış Derneği Birinci emperyalist savaşın 100., İkinci savaşınsa 75. yıldönümüne denk 2014'te bugün dünyamızın yıkımın eşiğine gelmesinin başlıca sorumlusu NATO'yu protesto etmektedir. Eylül ayında Galler'de toplanacak olan NATO zirvesi öncesinde üyesi olduğumuz Dünya Barış Konseyi'nin NATO'ya karşı yaptığı küresel eylem çağrısına desteğimizi ilan ediyoruz.

Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın kardeş barış örgütleri bu yıl Ekim ayında İzmir'de olağan üçlü toplantılarını gerçekleştireceklerdir. Beşincisi yapılacak olan bu toplantının bölgemizde ve dünyada barış mücadelesine katkı sağlayacağına inanıyor, başta Filistin, Suriye ve Irak halkları olmak üzere savaştan acı çeken halklara dayanışma duygularımızı iletiyoruz."