AKP'nin savaş tezkeresine karşı Taksim'den binler haykırdı "AKP'nin savaş politikalarını durduracağız"

AKP'nin savaş politikalarına karşı Halkevleri, HDK, ÖDP ve TKP tarafından düzenlenen ortak eylem büyük bir kitlesellikle gerçekleşti. Yapılan ortak açıklamada "AKP'nin savaş politikalarını durduracağız" denildi.

Güncelleme 21:27
Eyleme katılan sanatçı Hilmi Yarayıcı, "Savaş çığırtkanlığı yapanlar savaşın eşiğine getirdiler. Suriye halkı yalnız değildir, kardeşlik bu oyunları bozacak. Savaşa hayır diyoruz, barış istiyoruz. Savaş felaket, yıkım, işgal, yoksulluk, katliam demektir. Barış diye bağıran milyonlar var, bu oyunları bozacağız. Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Suriye-Türkiye halklarının kardeşliği" diye konuştu. Hilmi Yarayıcı da yaptığı konuşmanın ardından halkların kardeşliği için Arapça bir şarkı söyledi.

Eyleme çağrıcı kurumlar olan Halkevleri, HDK, ÖDP, TKP, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, TMMOB, KESK'in yanı sıra katılan bir çok kurum adına Özge Ozan ortak basın açıklamasını okudu. "İçeride ve dışarıda savaş politikalarını tırmandıran iktidar ölüm, kan ve gözyaşı üretmeye devam ediyor. AKP bölgede emperyalizmin aktif taşeronluğuna soyunmuş, emperyalist müdahaleden rol kapmak için Suriye'ye dönük iç savaşı kışkırtma politikalarını örgütlemiştir" diyen Ozan, Türkiye halklarının Suriye ile savaşa karşı olması ve barış istemesinin AKP'yi sıkıştırdığını vurguladı.

AKP ve savaş çığırtkanı MHP'nin hali hazırda Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddelerle Suriye halklarına bu topraklardan ölüm kusma amacı taşıdığını ifade eden Ozan, Arınç'ın "bardağı taşırdılar" sözlerini hatırlatarak, "Bardağı taşıran asıl olarak AKP'dir. AKP halkların savaş karşıtlığını, iktidar politikalarına karşı çıkışları da şiddetle bastırma, faşist baskı ve zor politikalarıyla sindirme çabasına hız vermektedir" diye konuştu.

Ankara'da tezkere karşı yapılan eylemlere polis saldırısına karşı, "Topraklarımızda çetecileri barındırmaktan imtina etmeyenler barış isteyenlerin üzerine polis şiddeti ve baskı ile yürüyor" diyerek tepki gösterilen açıklamada AKP'nin derhal içeride ve dışarı savaş politikalarına son vermesi gerektiği vurgulandı.

Ozan, "Bu ülke topraklarını Suriye'de iç savaşı kışkırtan bir operasyon üssü haline getiren uygulamalar, askeri eğitim verilen Suriye'de savaşanların barındığı kamplar derhal kapatılmalıdır. Suriye'den sivil insanlar dışında kalan çeşitli milis, çetelerin Türkiye'ye giriş çıkışları derhal engellenmelidir. Savaş Bakanı Davutoğlu derhal istifa etmelidir. Kürt sorununda demokratik çözüm ve onurlu bir barış için gereken adımlar atılmalıdır" diye konuştu.

"AKP'nin komşu halklar savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz" diyen Ozan, açıklamayı şu şekilde tamamladı: "Emperyalizmin taşeronu, savaşın, ölümün faşizmin iktidarı AKP'yi Türkiye halkları durduracak. AKP elini Suriye'den çek."

Eylem 7 Ekim'de Ankara'da yapılacak olan Eşit Yurttaşlık mitingine de çağrı yapılarak sonlandırıldı.


Güncelleme 20:10
Savaşa karşı biraraya gelen binlerce kişi Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması için toplandı.


Akçakale’de 5 yurttaşın ölümü ve AKP’nin savaş tezkeresinin meclisten geçmesinin ardından Halkevleri, HDK, ÖDP ve TKP tarafından “AKP’nin savaş politikalarına karşı yapılan ortak yürüyüş yapıyor.

Yürüyüş sırasında sık sık "Katil ABD İşbirlikçi AKP", "AKP elini Suriye'den çek", "ABD'nin askeri olmayacağız", "Katil ABD Ortadağu'dan", "Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak" sloganları atılıyor.

Ayrıntılar gelecek…

(soL – İstanbul)