TKP: Dünya gericiliği Kahire’den seslendi

Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro, Obama’nın Kahire konuşmasıyla ilgili yayınladığı açıklamada bu konuşmanın “son derece tehlikeli yeni bir dönemin açık ipuçlarını içerdiği”ni söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) "Dünya gericiliği Kahire'den seslendi, Osmanlıcılar bayram ediyor" başlığıyla bir açıklama yayınlayan TKP Siyasi Büro, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire konuşmasının yalnızca Ortadoğu için değil tüm insanlık için son derece tehlikeli bir yeni dönemin ipuçlarını verdiğini bildirdi.

Obama'nın uluslararası gericiliğin yeni hükümdarlık modelini Kahire'den duyurduğunu kaydeden TKP Siyasi Büro, Obama'nın söylediklerinin "Yoksulluk, bağımlılık, sömürü, doğal kaynakların yağması... Bunlara razı olun, bizimle iyi geçinin" anlamına geldiğini belirtti. ABD Başkanı'nın konuşmasında vurguladığı dinler arası diyalog, ılımlı islam, kimliklere saygı gibi terimlerin "Osmanlıcılarımızın" da dilinden düşmediğini vurgulayan TKP Siyasi Büro "Bu terimler, ABD'ye boyun eğdirmenin yeni menüsüdür" dedi.

ABD ile geçinmenin formülü...
Kahire konuşmasının, yalnızca Ortadoğu değil, bütün insanlık için son derece tehlikeli yeni bir dönemin açık ipuçlarını içerdiğini bildiren açıklamada "Aylar öncesinden planlanan bu konuşma ile birlikte, ABD yönetimi bütün dünyaya 'gerici barış'ı dayatacağını ilan etmektedir. Açık ve sınır tanımayan zorba Bush döneminin canlı anısından yararlanan Obama yönetimi Ortadoğu halklarına 'ABD ile iyi geçinirseniz, sizinle savaşmak için bir nedenimiz kalmaz' mesajı ile seslenmiştir. ABD ile iyi geçinmenin formülü de son dönemin sihirli sözü 'karşılıklı kimliklere saygı'dır" denildi.

Bush'un kaba şantajını incelterek sürdürüyor
Amerikan emperyalizminin bu konuşmayla bir kez daha her tür gericilikle ittifak yapabileceğini, dünyadaki eşitsizlikler ve ABD hegemonyası sorgulanmadıkça zorbalığa başvurulmayacağını ima ettiğine değinilen açıklamada "Obama'nın talebi, 'kölece boyun eğin'dir! Obama, bütün insanlığın köleleşmeyeceğini bildiğinden aslında Bush'un kaba şantajını incelterek sürdürmektedir: Benimle dost olun" denildi.

Obama'nın Ortadoğu ve dünya ölçeğinde yapmak istedikleri ile AKP'nin Türkiye'deki politikaları arasındaki koşutluğa da işaret eden TKP, demokrasi ve barış adına yeni ABD yönetiminden umutlananları gerçekçi düşünmeye davet etti. Açıklamada "Emperyalistler 'din savaşları'nı insanları daha kolay sömürmek, enerji kaynaklarının üzerine oturmak, ülkeleri işgal etmek, mazlum ulusları birbirine düşürmek için tırmandırdı, şimdi de 'dinler arası barış'la aynı şeyi yapmak istiyorlar. Bu aşamada yoksul Müslümanların emperyalistlerin bu tuzağına düşmemesi, dinin en önemli siyasal konu haline gelmesinin ne denli büyük bir tehlikeye yol açtığını görmesi büyük önem taşımaktadır" denildi.

Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadele için ilham verici
Önümüzdeki dönemde yeni tipte bir gericiliğin tüm dünyayı tehdit edeceğinin kavranarak buna karşı konum alınması gerektiğini vurgulayan TKP Siyasi Büro, Türkiye'nin bu süreçte kilit roller üstlenmekte olduğuna "hâlâ inanmak istemeyen ya da bunu ciddiye almayanların" Barack Obama'nın Kahire konuşmasını dikkatle incelemelerini önererek şunları kaydetti:

"Obama'nın konuşması emperyalizme karşı mücadele ile gericiliğe karşı mücadelenin aynı anda nasıl yürütülebileceğini düşünenlere ilham vermiş olmalıdır. Obama'nın konuşması, ABD'nin AKP hükümetini dizginleyeceğine ilişkin umut besleyen laik kesimlerin bir kez daha nasıl aldandığını göstermekte, aynı zamanda bu kesimler adına politika üreten odakların önemli bölümünün nasıl bir Amerikancılıkla malul olduklarını kanıtlamaktadır".