ÖDP'de bir döneme son nokta

Özgürlük ve Dayanışma Partisi dün gerçekleştirdiği 6. Kongre ile yeni bir döneme girdi. Genel Başkanlığa Alper Taş getirilirken, partinin daha anti-kapitalist ve anti-emperyalist bir çizgiye oturacağının işaretleri verildi.

soL (HABER MERKEZİ) Cumartesi günü gerçekleştirilen 6. Olağan Konferans'ta birçok siyasi başlığın yanı sıra genel başkanlığa tek aday olarak Alper Taş'ı gösteren ÖDP delegeleri, 6. Olağan Kongre'de yeni Genel Başkan olarak Alper Taş'ı seçerken, 60 kişilik parti meclisi de belirlendi.

İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk salonunda toplanan 6. Kongre'ye Divan belirlenerek başlandı. Divan Başkanlığı'na seçilen Mehmet Soğancı ilk konuşmayı yapmak üzere ÖDP'nin eski Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu'nu kürsüye davet etti.

Hayri Kozanoğlu yaptığı konuşmada önceki gün genel başkanlığa tek aday olarak önerilen Alper Taş'a başarılar diledi. Taş'ın ÖDP'nin ilke ve hedeflerini daha ileriye taşıyacağına inandığını belirten Kozanoğlu, parti içindeki tartışmalara atfen "devrimci hareket eleştiriye açıktır, ancak birilerinin yaşananları yeniden yazmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Piyasa gölgesinde demokrasi olmaz
Hayri Kozanoğlu'dan sonra söz alan Alper Taş, eski Genel Başkan'a çalışmalarından dolayı teşekkür ederken, Kozanoğlu'nun bundan sonra da parti yönetiminde görev yapacak olmasının diğer siyasi partilere de örnek olması gerektiğini vurguladı.

Alper Taş, konuşmasında Ergenekon ve demokrasi üzerinden yapılan tartışmalara değinerek, bu konuda çatışan kesimlerin ortak noktasının piyasa olduğunu, piyasanın gölgesinde demokrasiden söz edilemeyeceğini öne çıkarttı. Topluma dayatılan militarizm ya da dincilik seçeneklerine karşı, ÖDP'nin tercihinin yalnızca özgürlük ve demokrasi olduğu da Taş'ın konuşmasında vurguladığı başlıklar arasında yer aldı.

Taş, yeni dönemde ÖDP'nin daha antiemperyalist ve antikapitalist çizgide olacağını vurgularken, özellikle Ergenekon Davası kapsamında, geçmişte darbelerle mağdur olmuş sosyalistlerin 'darbecilikle' itham edildiğini anımsatarak "Geçmişin cunta özentileri düzenin kendisini aklarken, diğer taraftan sosyalist hareketin tarihini mahkûm etmeye çalışıyor. ÖDP, bu bağlamda önemli bir direnç noktasıdır." dedi.

Yerel seçimlerin ardından DTP'ye yönelik bir operasyonlardan bahseden Taş, ''ÖDP olarak Kürt halkının kendi kimliğiyle siyasal ve toplumsal yaşama katılma hakkının yanındayız'' diye konuştu.

Sosyalistlerin işi değil
Yapılan konuşmalarda Ufuk Uras grubunun partiden ayrılmasına çok az yer verilirken ana eksen olarak ÖDP'nin ve Türkiye sol hareketinin ihtiyaç ve olanakları öne çıktı. Alper Taş konuşmasının sadece bir bölümünde, Ufuk Uras'ın hafta içinde yeni bir oluşum gerekliliği üzerine yaptığı açıklamalarına "Bu memleketin belki iyi, sağlıklı bir sosyal demokrat partiye ihtiyacı olabilir ama bu partiyi kurmak sosyalistlerin işi değildir" diyerek cevap vermiş oldu.

Taş, 13 yıldır beraber mücadele ettikleri arkadaşlarıyla yaşadıkları ayrımın politik olduğunu belirterek bu kişilere "yeni siyasi yaşamlarında başarılar" diledi.

Birlikte mücadele çağrısı
Alper Taş konuşmasında Türkiye solunun diğer bileşenlerini yakından ilgilendireceği ve önümüzdeki dönem daha da çok tartışılacağı beklenen, "örgütsel konumlarımızı koruyarak birlikte mücadele etmeliyiz" çağrısında bulundu.

ÖDP'nin yeni genel başkanı Alper Taş konuşmasını, "Eşitlik için, özgürlük için, devrim için yürüyeceğiz" diyerek sonlandırdı.

"İrade önemlidir"
Kongreye çeşitli siyasal parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de konuk olarak katıldı.

ÖDP eski ve yeni genel başkanlarından sonra söz alan Türkiye Komünist Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, kongreyi selamlayarak başladığı konuşmasında "Burada ortaya çıkan, Türkiye solunun önünü açacak irade önemlidir" diyerek "bu doğrultuda bir kararlılık için birlikte yürüyeceklerini" açıkladı.

Kemal Okuyan'ın ÖDP Kongresi'ne ilişkin değerlendirmesi