Hazımsız Siyaset (Özgür Hüseyin Akış)

Türkiye’de siyasi değerlendirme yapmak, kimi konular üzerinden yazı yazmak zorlaştı. Bunun nedeni içeride ve dışarıda AKP iktidarı kargaşa siyasetini ilkesel bir hal aldırdı.

Toplum da akşam haberleri izlerken ne olduğunu anlayana kadar, son dakika haberlerini görüp diğerlerini bir köşeye atıp ona yoğunlaşıyor.

Soma’da yaşanan katliamda 301 işçi hayatını kaybetti. Bu olay felaket mi, cinayet mi? Tartışma devam eder. Kim kusurlu?

İşçi çalışırken yeteri kadar iş güvenliğine önem vermiyor. Üzerine düşen görevleri yerine getirmediği için bu felaket gerçekleşiyor. AKP iş güvenliği yasası çıkartıyor, işveren bu yasayı hazmedemiyor.

İstanbul’da Torunlar inşaatta asansör yere çakılıyor, 10 işçi ölmüş, işveren bu yaşananlar işin doğasında var ben ne yapabilirim diyor.

Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsü ama ekonomideki büyüme sürüyor.

Ermenek’de maden ocağını su basmış 18 işçi mahsur kalmış. 24 saati geçmiş olan kurtarma çalışmaları, zorluklara rağmen devam ediyormuş.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız basın açıklaması yapıyor. Canlı yayında izliyoruz kazanın nedeninden çok kurtarma çalışmalarına yoğunlaşılması gereğine vurgu yapıyorlar. Bu kazada yaşananların ve kurtarma çalışmaları ile ilgili basından ve toplumdan hiçbir şey saklamadıklarını, kendilerinin açıklamaları dışında topluma yanlış bilgi verilmemesini basın emekçilerinden rica ediyorlar.

Bu sabah kalktığımızda haber kanalları Ermenek’de yaşanan maden cinayetini unutmuş, çünkü Isparta’da mevsimlik işçileri taşıyan bir minibüs kazasında 16 işçi daha ölmüş.

AKP ne yapsın? Hayat devam ediyor.

Peşmergeler sınırdan geçiyor, ÖSO, YPG’ ye destek için Kobane’de, MGK son yılların en uzun toplantısını yapıyor. 10 saat süren toplantıda çıkan 6 maddelik yazılı metin haber kanallarının son dakikasını süslüyor.

Paralel yapı mücadelenin bir parçası, kamu düzenini sağlamak ise unutulmamalı, Ortadoğu, Kuzey Afrikadaki gelişmeler, MGK’da görüşülen kimi başlıklar.

Güvenlik mi?

Soma Maden Ocağı, 301 işçi, Torunlar inşaat, 10 işçi, Ermenek maden Ocağı 18 işçi, Isparta trafik kazasında,16 işçi öldü. On işçinin aynı anda ölmediği sürece son dakika haberi olmayan Türkiye’de, işçi sınıfının mücadelesini vermek demagoji mi?

Bende hazımsızlık var.