Gülay Göktürk'e

NULL

Ge&ccedilenlerde televizyondaki bir tartışma programında G&uumllay G&oumlkt&uumlrk, demokrasiye inanan herkesi kucaklayabileceğini s&oumlylemişti. Ama programın diğer konuğu, Yal&ccedilın K&uuml&ccedil&uumlk'&uuml kucaklamayacağını s&oumlyleyerek, Hoca'yı &uumlzm&uumlşt&uuml.

G&uumllay G&oumlkt&uumlrk, bug&uumln de Bug&uumln gazetesindeki k&oumlşesinde, 200 bin işsiz eğitim emek&ccedilisinden başlayarak, devletten iş bekleyen milyonlarca işsize kucağını a&ccedilmış. Bundan b&oumlyle c&uumlmle işsizler, işten atılanlar, eğitim fak&uumlltesini bitirip de iş bekleyenler i&ccedilin G. G&oumlkt&uumlrk'&uumln m&uumlşfik yaklaşımı yeni bir umut kapısı olabilir.

Kimse, ne demiş G&uumllay Ablamız deyip yazıyı okuma k&uumllfetine katlanmasın. Yazıda devlete akıl veren G&oumlkt&uumlrk, &oumlzet olarak işssizlere: &ldquoİşsizsin sen, işsiz kal&rdquo diyor.

&ldquoDevleti kalıcı olarak şişirmemek&rdquo

Yazının başlığından G&uumllay Hanımın muradı anlaşılıyor. Eski liberal terane, devlet k&uuml&ccedil&uumllmeli!

B&uumlt&ccedile g&oumlr&uumlşmeleri ile başlamış yazısına. Baykal'ın ve Bah&ccedileli'nin Meclis'te siyasi şov yaptıklarını, b&uumlt&ccedileye, daha da &oumlnemlisi krize ilişkin hi&ccedilbir &oumlneri getirmediklerinden dem vurmuş. Aslında G. G&oumlkt&uumlrk de gerek Baykal'ın gerekse Bah&ccedileli'nin s&oumlyleyecek bir şeyleri olmadığını bilir. Her ikisi de, kriz g&uumlndemini &ccedilok bilin&ccedilli bir şekilde ıska ge&ccediliyorlar. Biri &ccedilarşafa rozet takarken, diğeri de hamaset y&uumlkl&uuml cengaverlik nutukları atıyor suskunluklarını &oumlrtmek i&ccedilin. Her ikisinin de patron &oumlrg&uumltlerinin taleplerinden başka s&oumlyleyecek s&oumlzleri yok. Ehhh... O talepleri de Bug&uumln AKP karşılıyor zaten.

Onlar susunca, hem onlara vurmak hem de AKP'nin g&uumlc&uumln&uuml hissettirmek G&oumlkt&uumlrk'e d&uumlşm&uumlş.

G&oumlkt&uumlrk yazısında, krize karşı &oumlnlem olarak i&ccedil talebi artırmak i&ccedilin &oumlnerilen: &ldquoDevlet memur alımını hızlandırsın &oumlrneğin işsiz bekleyen 110 bin &oumlğretmenin atamalarını yapsın. B&oumlylece hem işsizliği azaltmış hem de i&ccedil talebi canlandırmış olur.&rdquo

Bu &oumlneri, G&uumllay Hanımın canını &ccedilok sıkmış:

&ldquo... Ama herhalde, artan devlet harcamalarının devletin memur sayısının artırılması y&oumln&uumlnde kullanılmasından daha k&oumlt&uuml bir fikir olamaz. Zira bu, yıllardır k&uuml&ccedil&uumllmesini beklediğimiz devletin kalıcı bir bi&ccedilimde şişirilmesi...&rdquo anlamına gelir diyor. G&oumlkt&uumlrk, devleti k&uuml&ccedil&uumllte k&uuml&ccedil&uumllte kimin cebine sokmak istiyor dersiniz. Kimin olacak elbette ki, sermayenin.

Hoş kız G&uumllay G&oumlkt&uumlrk ama boş kız da değil. Hemen &oumlnlem &oumlnermiş devletin şişirilmesini &oumlnlemek i&ccedilin:

&ldquoDevlet artan altyapı yatırımları i&ccedilin daha fazla insan istihdam etmek ihtiyacı duyacaksa bunu mutlaka s&oumlzleşmeli ve ge&ccedilici iş&ccedili stat&uumls&uumlnde &ccedilalıştırarak yapmalı, memur sayısını b&uumly&uumltmemelidir.&rdquo

Tuzu kuru ve i&ccedili patron sevgisiyle dolu G&uumllay Hanımın, hi&ccedil işsiz kalmadığı, yoksulluğu film karelerinden algıladığını anlamak zor değil. &Uumlniversiteyi bitiren 200 bin eğitim fak&uumlltesi mezunu &oumlğretmen adayının sancısını anlaması da zor. S&oumlzleşmeli ve ge&ccedilici istihdamın gelecekte işsizlik potansiyeli taşıdığını ve bu nedenle iş g&uumlvencesinden yoksun bir emek&ccedilinin yaşadığı travma da umurunda değil.

Tabii, burada k&uuml&ccedil&uumllme &oumlnerisini yalnızca devlete değil, patronlara da aynı &oumlneriyi yapıyor. Esnek &ccedilalıştırın, gerektiğinde atın kapı &oumln&uumlne iş&ccedililerinizi.

G&uumllay G&oumlkt&uumlrk yazısınını sonunda bir merakını da dile getirmiş:

&ldquoBen merakla h&uumlk&uumlmetin Kasım'da kabul edilen b&uumlt&ccedile tasarısındaki memur sayısını k&uuml&ccedil&uumlltmesi kararının arkasında durup durmayacağını merak ediyorum.&rdquo

Herkesin kendi kavlince merakları vardır, ne denir?

&Oumlrneğin, G. G&oumlkt&uumlrk, işsizlere, işten atılanlara &ldquocehenemin dibine kadar yolları var&rdquo derken başka meraklar da &uumlretebilmeli. Demokrasi i&ccedilin herkesi kucaklarken, işsizsin sen işsiz kal dediği binlerce işsizin kendisini nasıl kucaklayacaklarını da merak etmeli.

Bizim G&uumllay hanımın kimleri kucaklama arzusunda olduğuna ilişkin hi&ccedilbir merakımız yok.

Bu &uumllkenin iş&ccedilileri, emek&ccedilileri, işsizleri, s&oumlzleşmeli-ders &uumlcretli eğitim emek&ccedilileri, işsiz eğitimcileri G&uumllay hanımın kimlerle kucak kucağa olduğunu da, kimin borusunu neden &oumltt&uumlrd&uumlğ&uumln&uuml de &ccedilok iyi bilirler.

G&uumllay G&oumlkt&uumlrk de eskiden solculuğa bulaşan liberalerden olduğundan, eski bir t&uumlrk&uumln&uumln s&oumlzlerini iyi bilir.

&quotKeser d&oumlner sap d&oumlner
G&uumln olur hesap d&oumlner&quot