Emre ya paranoyak ya da bizi salak yerine koyuyor

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu takımının bu sezon Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesine ilişkin yaptığı basın açıklamasında "Avrupa’nın Türklere karşı olduğunu" öne sürdü. Açıklamada kamuoyuna yanlış bilgiler veren futbolcunun yanısıra kulübü de benzer bir açıklama yapmıştı.

Şike soruşturması sürerken Uluslar arası Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) talimatıyla Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Fenerbahçe’yi şampiyonlar Ligi’nden men etmesinin ardından Fenerbahçe’den önemli isimlerin konuyla ilgili açıklamaları devam ediyor. Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Kaleci Volkan Demirel ve teknik Direktör Aykut Kocaman ile yaptığı basın açıklamasında konuşmasının içeriğiyle dikkat çekti. Emre, UEFA’nın Fenerbahçe’yi Türk takımı olduğu için men kararının alındığını ileri sürdü. Emre’nin aynı zamanda yanlış bilgilerle ve milliyetçi söylemle dile getirdiği açıklamasında şunları söyledi:

"Bir Türk’seniz bunu bilin, suçsuzsanız ortaya suçlu çıkarmaya çalışırlar, bu bir gerçek. UEFA'nın bir skandalı var, ciddi bir skandal. Örnek vermek istiyorum. İngiltere'de oynarken bir Türk kimliği taşıyan futbolcu olarak beni ırkçılıkla suçlamaya çalıştılar. Hiçbir reaksiyonum olmamasına rağmen, bugün takım arkadaşım Yobo'ya karşı bir hareketim olduğun dair… Bir Türk’seniz bunu bilin, suçsuzsanız ortaya bir suçlu çıkarmaya çalışırlar, bu bir gerçek. Ben 8 yıl yurt dışında oynamış bir futbolcu olarak bunu net bir şekilde söylüyorum. Bu durumlarda her zaman güçlü değilseniz ülke olarak lobi olarak ezilen siz olursunuz. Bir Türk futbolcusu olarak o dönem bunu yaşadığımda bana sadece ülkemde sahip çıkıldı. Fenerbahçe'ye UEFA'nın verdiği karar skandaldır. Juventus'a, Milan'a bu kararı uygulayabilir miydi? UEFA'nın kararı gerçeğin ötesinde tamamen hayalle kurulmuş bir senaryodur. Bütün Türk halkı, Fenerbahçelisi, Trabzonlusu, Beşiktaşlısı kim varsa bunu bilmelidir. Biz Türk olduğumuz için bu kararı UEFA rahatlıkla almıştır."

Emre’nin “Avrupa Türklere karşı” odaklı yapılan milliyetçi söylemin altında Fenerbahçe’nin karara karşı kamuoyu yaratma ve taraftarları bu açıklamalar çevresinde yönlendirmeye çalışması yatıyor. Zira futbolcunun basın açıklamasının öncesinde, Fenerbahçe yönetimi de, benzer bir açıklamayı TFF’nin kararını açıklamasından sonra yapmış, açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Burada yapılmak istenen Türk futbolunu katletmek ve Türk takımlarını Şampiyonlar Ligi'nden uzak tutmaktır. UEFA başka ülke federasyonlarına yapamadığını Türkiye'ye yapmaya tenezzül etmiş ve bunu yapmaya da muvaffak olmuştur.”

Ayrıca açıklamasında Türklerin Şampiyonlar ligine alınmadığı iddiasında bulunan Emre'ye Trabzonspor'un bu sene Şampiyonlar Ligi'nde oynayacağını hatırlatmak gerekiyor.

Basın açıklamasına hazırlanmamış bile
İtalya’da şike operasyonu kapsamında Juventus, Fiorentina, Lazio küme düşürülmüştü. Şike soruşturmasının ardından düzenlenen cezalarla, Fiorentina ve Lazio Serie A’da kalmış, ancak sonraki sezona Fiorentina -15, Lazio -3, Reggina -11, Milan ise -8 puanla başlamıştı. İkinci lige düşürülen Juventus ise ikinci lige -9 puanla başlama cezasının yanı sıra, son 2 sezonda elde ettiği şampiyonlukları kaybetmişti. Juventus'un bir sonraki sene Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elinden alınmıştı.



Emre’nin "milliyetçiliği" ve pişkinliği…

Emre Belözoğlu New Castle takımında oynarken daha önce Chelsea’nin kalecisi siyahi oyuncu Tim Howard’ın şikayetinin de etkisiyle ve maçta ırkçı küfür ettiği gerekçesiyle rapor tutulmuş ve ırkçı küfür ettiği suçuyla yargılanmıştı. Emre savunmasında maçta ırkçı küfür etmediğinin ve ırkçı olmadığının gerekçesini müslümanlığına bağlarken şu an aynı takımda oynadıkları Yobo’nun ifadesi sayesinde ceza almaktan kurtulmuş ancak İngiltere’den ayrılmak zorunda kalmıştı.

Fenerbahçe’ye transferi öncesinde “futbolu spor olsun diye oynamadığını” belirten futbolcunun Fatih Terim’le sıkı ilişkisi Türkiye-İsviçre maçı sonrasında yaşanan kavgada başrolü oynarken kameralara takılmış, İsviçreli oyuncularla karşı karşıya gelmek üzere soyunma odası tüneline koşan öfkeli hali olaya ilişkin görüntülere yansımıştı.

Emre’nin basınla da arası iyi olmadı. Milli Takımların teknik sorumluluğunu üstelenen Fatih Terim 2010 Dünya Kupası elemelerinde basından yöneltilen eleştirilere tehditle karşılık verirken, takımın kaptanı olan Emre Belözoğlu Türkiye- Macaristan maçında basın tribününe hareket çekmiş, TSYD ve Basın camiası tarafından yoğun bir biçimde, Milli Takım kaptanlığını ve milli takımı da bırakması yönünde, eleştirilmişti.

(soL- Spor)