Taner Akçam: MHP iyidir ama CHP ve Aleviler darbeci

Taraf gazetesi yazarı Taner Akçam, CHP'yi ve Alevileri darbeci ilan etti.

Taraf gazetesi yazarı Taner Akçam, Hamburg Yeşiller Partisi için MHP raporu hazırladı. Akçam'ın 3 başlıkta MHP raporu hazırlamasına neden olan olay ise, Hamburg Türk Toplumu başkanı ve Yeşiller Partisi adayı Nebahat Güçlü'nün 15 Şubat eyalet seçimleri öncesi MHP'nin yurtdışı teşkilatı Türk Federasyonu tarafından düzenlenen "Kültür ve Ülkü Şoleni" toplantısına partisinden izinsiz olarak katılmasıyla başladı. Odatv'de yer alan habere göre, Nebahat Güçlü bu etkinliğe katılması sonrasında partisinden “Aşırı sağcı ve milliyetçi çevrelerin oyuna ihtiyacımız yok” şeklinde eleştiriler alarak adaylık çekilmesi istenmişti.

Bunun üzerine Güçlü, Prof. Taner Akçam'dan MHP’nin aşırı sağcı olup olmadığı konusunda görüştü ve 13 Şubat tarihinde Taner Akçam imzalı MHP “raporu” yazıldı.

CHP VE ALEVİLER DARBECİ

Taner Akçam’ın yazdığı raporun Avrupa Postası sitesinden yayınlanması sonrası tartışma başladı. CHP'liler ve bazı Alevi dernekleri, rapordaki kendileri hakkındaki olumsuz ifadelere tepki gösterdi.

Akçam’ın 3 maddede kaleme aldığı MHP raporunda Aleviler ve CHP’nin “darbeci” olduğu iddia ediliyor. “Ne şeriat ne darbe” sloganlarının atıldığı Cumhuriyet mitinglerinden “darbe çağrıları” yapıldığını yazan Taraf yazarı Akçam, bugün iktidar tarafından da “kumpas” olduğu açıklanan Ergenekon iddianamesini ise bu ifadelerine kanıt olarak gösterdi.

2000′li yıllarda, Türk siyasetine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin darbe yapma girişimleri damgasını vurdu.(...) Bu dönemde Türkiye’nin laik ve ilerici olarak bilinen kesimleri (örneğin Aleviler) ve politik partileri (özellikle Cumhuriyet Halk Partisi) Darbe çağrısı yapan Cumhuriyet Mitinglerinin en büyük destekçileri olurlarken, MHP tabanını bu çatışmanın dışında tuttu. Ve bu nedenle, Ergenekon adlı örgüt MHP lideri Bahçeli’yi devirmek için planlar yaptı. Bu planlara Ergenekon iddianamesinde yer verildi.

HDP MHP’DEN ÖZÜR DİLEDİ

Akçam, Yeşiller Partisi için hazırladığı MHP raporunda konuyu 3 örnekle ele aldı. MHP’nin 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren AKP ve CHP gibi sıradan bir parti olduğuna dikkat çeken Akçam, 1990’lı yıllarda şehirlerde Kürt-Türk savaşı çıkmamasını MHP’nin olumlu tavrına bağladı. 2000’li yıllarda MHP’nin kendisini “darbe çağrıları”nın dışında tuttuğunu belirten Akçam, 2014 yılı Ekim ayındaki Kobani olayları sırasında MHP’nin yapıcı tutumu nedeniyle HDP’nin MHP’ye teşekkür ettiğini açıkladı.

Akçam, raporun son bölümünde MHP’ye ilişkin şunları söyledi: “Tekrar etmek isterim ki, eğer Türkiye 1990′lı ve özellikle de 2000′li yıllarda, iç savaşa da yol açabilecek bir şiddet ortamına sürüklenmemiş ise, MHP’nin bu konudaki ısrarlı tutumunun özel bir yeri vardır. Görüşlerini beğenmeyebiliriz, fakat parti sivil demokratik normlara uyan ve saygı gösteren her hangi bir partiden farksızdır. Ve hatta, eğer geçmişi de düşünülürse, Türkiye’de bu özelliği ile diğer partilerden daha da sorumlu davranmaktadır.”