Şam'da namaz olmadı, Havana'da cami tutar mı?

Erdoğan'ın Amerika'yı Müslümanların keşfettiği iddiasını dillendirmesi ve Havana'ya cami çıkışı önce şaşkınlıkla sonra da alayla karşılandı. Ancak işin bir de ciddi kısmı var. AKP Ortadoğu'da tükenen nefesine Latin Amerika'dan taze hava bulmak istiyor.

soL'un bu haftaki kapak konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Havana'ya cami çıkışı. AKP hükümetinin, İslamcı dünya gücü olarak kendini öne çıkarma girişimindeki bu son adımı, dünya çapında epey ses getirdi. Hükümet, son bir yıldır Küba devletini ülkedeki “acil” cami ihtiyacı konusunda sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak halkı etkileyen kararları bol bol düşünüp tartışarak hayata geçirmeleri kadar acelecilikten hoşlanmamalarıyla da ünlü olan Kübalılar, bu işin bir oldubittiye getirilmesine izin vereceğe benzemiyor

AKP ÇOCUKLARI ÖLDÜRESİYE SEVİYOR
20 Kasım çocuk hakları günüydü, fakat pek görülen o ki kutlanacak bir durum yok...Türkiye’nin çocukları, Pozantı’da istismar edilirken, sokakta gaz fişeğiyle vuruluyor, küçük yaşta satılıyor, üç kuruş paraya çalışırken makineye sıkışarak can veriyor. 

ÖZEL GÜVENLİKLER: AKP'NİN YEDEK ORDUSU
Yırca’da köylülere ve Türkiye-Kazakistan maçı sonrası gazetecilere yönelik saldırılar üzerine, özel güvenlik yeniden gündeme geldi. AKP iktidarında sayıları yüzbinleri bulan özel güvenlik görevlileri, yedek ordu konumunda. Bu sektörde çalışmak zorunda kalanlar ise çıkmazda olduklarını anlatıyorlar.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI NEDEN ÖNEMLİ?
2015 yılının asgari ücreti, önümüzdeki ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Asgari ücretlinin söz hakkının olmadığı masadan, yine “çay-simit” tadında bir zam çıkması bekleniyor. Asgari ücretin tutarı ise pek çok kişinin zannettiği gibi yalnızca asgari ücretli milyonları değil, aslında toplumun çok daha geniş kesimlerini ilgilendiriyor.

SURİYE'DE SİYASİ VE ASKERİ 'ÇÖZÜM' BİR BÜTÜN
ABD’li yetkililer, Suriye’de askeri çözümün mümkün olmadığını daha sık dile getirmeye başladılar. Ancak “siyasi çözüm” lafzı, ülkede daha az kan dökülmesine zemin hazırlamıyor. 

BOŞANAN KADINLARA ÇOCUK ŞANTAJI
AKP, boşanma oranındaki artıştan rahatsız. Kadınların canı pahasına ailenin korunması gerektiğini düşünen iktidar, boşanan kadınları, çocuklarını elinden almakla tehdit ediyor.

AMERİKA'NIN KEŞFİ VEYA İŞGALİ
Vikinglerin Kolomb’dan 500 yıl önce Amerika kıtasına ulaştıkları bilimsel olarak kanıtlansa da Amerika’yı ne Vikingler, ne Avrupalılar, ne de Müslümanlar keşfetti. Belki de malumu mütemadiyen ilam etmek gerekiyor: Amerika’yı keşfeden Amerikan yerlileridir.

ÜLKEYİ YÖNETEMEYENLERİN MİZAHA KATKISI BÜYÜK
Vedat Özdemiroğlu, Bebek Kafası kitabını ve “Bebek Kafası” ile arasındaki uzun yıllara dayanan muhabbeti soL'dan Mustafa Öcalan'a anlattı.

Ve daha fazlası:
18- Hukukta Sol Tavır Derneği kuruldu
20- Dönüşen eğitim, değişen öğretmen
26- Eğitimli işsizlikte alarm
28- G20, sorunları daha da derinleştirdi
30- Piketty, kitabını pazarladı
34- İtalya’da kriz nereye evrilecek?
36- Kaddafi sonrası Libya
38- G20’de Rusya’ya baskı operasyonu
42- Başka birinin gözünden yaşamak
46- Öpüş ki evrilesin
47- Bitkilerden ilham alan yakıt
52- ODTÜ Oyuncuları ile dün, bugün, yarın...
54- Ulusal sinemamız var mı?

Yazılarıyla
5- Aydemir Güler: Amerikan pragmatizmi
23- Kemal Okuyan: Omurgasız siyasete danışmanlık hizmeti
27-Alpaslan Savaş: TÜİK’ten Küba’da cami istatistikleri
39- Kemal Kadıoğlu: O ne derse o
43- Şule Süzük Toker: Kara çalı gibi...
59- Enver Aysever: ‘Ölmek ne demek baba?’
64- Nihat Behram: Türbanın zulası