Özgür Gündem çalışanlarına saldıran polislere takipsizlik

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının gözaltına alınarak darp edilmesine ilişkin suç duyurusuna "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi.

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının gözaltına alınarak darp edilmesine ilişkin yapılan suç duyurusunda "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi. 

Dihaber'in haberine göre, Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla 16 Ağustos 2016'da geçici olarak kapatılmıştı. Kapatma kararının ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, gazete çalışanlarını ve o esnada haber takibi yapan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan İMC TV ve Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları da dahil olmak üzere 24 gazeteciyi darp ederek gözaltına almıştı. 

Gözaltına alınanlar 2 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. 

Gazetecilerin polisler tarafından darp edilmelerine ilişkin, avukatlar Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz, 16 Şubat 2017'de, "zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması" gerekçesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'na suç duyurusunda bulundu. 

'KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI...'

Yapılan bu suç duyurusuna ise cevap verildi. Cevapta, dosyada mevcut müştekilerin geçici raporlarında darp cebir izine rastlanmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir. Zor kullanma yetkisi kapsamında direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedeni kuvvet, maddi güç ve kanuni şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir. Dosya içerisinde mevcut rapor içeriklerine göre müştekilerin herhangi bir yaralanmasının olmadığı olay yakalama tutanağı içeriğine göre PVSK kanununun 16. maddesinde kaynaklanan yetki dışına çıkılmadığı, bu durumda şüphelilerin zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aştıklarına dair kamu davası açmaya yeterli delil elde edilmediği anlaşıldı."

Savcılık bu gerekçe ile "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi. 

Avukat Özcan Kılıç, kararda sadece polislerin tutanaklarının dikkate alındığını, darp edilen gazetecilerin hastane darp raporlarının göz önünde bulundurulmadığını belirterek itiraz edeceklerini söyledi.