"Olay haber" nedeniyle 3 yıl hapsi isteniyor

Odatv operasyonu sonrasında tutuklanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu'nun bir haberi sebebiyle 3 yıla kadar hapsi isteniyor. Sözkonusu haberi nedeniyle daha önce takipsizlik kararı aldığını söyleyen Terkoğlu yargılanma konusunun ortadan kalktığını savundu.

Odatv operasyonu sonrasında tutuklanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu'nun 3 yıla kadar hapsi isteniyor. Sebebi ise Ergenekon davalarının kurgulanma şekline uygun düşüyor. Terkoğlu'nun tutuklanma isteminin sebebi, emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine ilişkin yayınlanan haberi. Bahsi geçen haberdeki fotoğraflarda Ergenekon hakimleri, savcıları ve polislerinin bir arada yemek yediği görülüyor. Haberin yayınlandığı dönemde oldukça ses getirmesi ve Ergenekon davalarının arkasındaki devlet görevlilerinin ilişkilerinin deşifre olması hükümetin canını oldukça sıkmıştı.

Terkoğlu duruşmadaki savunmasında işin bir diğer boyutuna dikkat çekti. Buna göre "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle" suçlanan Terkoğlu, İstanbul Emniyeti'nin haber ile ilgili Savcılığa daha önceden yaptığı iki başvurudan da takipsizlik kararının çıktığını belirterek yargılanmasının "konusunun" ortadan kalktığını hatırlattı.

Savcıya göre haber hedef gösterdi
Duruşmada Savcı Mehmet Ali Uysal, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı Uysal, “Bu fotoğraflar olay yaratacak” başlığıyla yayınlanan haberde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar ile ilgili davaya bakacak olan hakimlerin katıldığına dair bilgiler yer aldığını belirtti. Haberde yemekle ilgili fotoğrafların da yayınlandığı kaydedilen mütalaada, haberin rumuzlu isim kullanan birçok okuyucu yorumlarına neden olduğu, bu yorumların eleştiri sınırlarını bir hayli aşarak hedef göstermeye varacak şekilde olduğu ifade edildi.

Bu nedenle Barış Terkoğlu’nun “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” nedeniyle 3713 Sayılı Yasanın 6/1 maddesi ve TCK'nın 53. maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

"Yargılanmam konusuz kalmıştır"
Duruşma sırasında Terkoğlu'nun avukatı Serkan Günel söz hakkı isteyerek:"Müvekkilimin elinde yeni deliller var. Söz hakkı alarak bu delilleri açıklasını talep ediyoruz." dedi. Bunun üzerine söz alan Terkoğlu şunları söyledi:

"Savcının iddianamesinde terör örgütü gibi bir ifade yok. Ancak ben bu suçtan yargılanıyorum. İstanbul Emniyeti bu haberle ilgili 'adil yargılamayı engeller' diyerek, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu. Fakat Beyoğlu Savcılığı 'Ergenekon soruşturmasıyla ilgili herhangi bir şey olmadığı, adil yargılamayı etkileyecek bir hususun haberde bulunmadığı' gerekçesiyle takipsizlik kararı vermiştir.

İstanbul Emniyeti daha sonra ise 'soruşturmanın gizliliğine ihlalden' Beyoğlu Savcılığına tekrar bildirimde bulundu ve savcılık takipsizlik kararını yineledi. Bu durum dikkate alındığında burada yargılanmam konusuz kalmıştır. Beyoğlu Savcılığı bunun bir haber olduğunu ve konunun haber değeri taşıdığını doğrulamıştır. Ayrıca haberin içinde 'Ergenekon soruşturmasına atış yapılmamıştır.' Savcılığın kararı bu şekilde geçmektedir. Beyoğlu Savcılığı'nın bu kararlarının örneği avukatlarımda bulunmaktadır ve onlar aracılığıyla mahkemenize sunulacaktır."

Barış Terkoğlu müdafii Serkan Günel'in, Beyoğlu Savcılığı'nın verdiği bu kararların dosyasının tamamını resmi olarak istenmesi talebi ise mahkeme tarafından reddedildi. Duruşma 12 Mart 2012'ye ertelendi.